A gyepek titkai

2023.08.26. 10:50

Meghosszabbítják a fotópályázatot

Október 31-ig meghosszabbítják A gyepek titkai IV. fotópályázat beadási határidejét a kedvező terepi viszonyok, valamint a megfelelő időjárási körülmények miatt. A pályázat kiemelt célja, hogy felhívja a figyelmet a gyepek és élőviláguk védelmére, megőrzésük fontosságára.

Teol.hu

A kép illusztráció.

A Grassland-HU LIFE integrált projekttel kapcsolatban indított pályázat jelentkezőinek feladata idén a gyepes élőhelyeken előforduló, őshonos magyar fajták megörökítése. A fajtalista a https://grasslandlifeip.hu/a-gyepek-titkai linken érhető el - tájékoztatta az MTI-t a szervező Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.

A pályázatot két korcsoportban - 10-18 év közöttieknek, valamint 18 év felettieknek - hirdették meg, a részvétel ingyenes.

Az első három helyezettről a zsűri, a közönségdíjról pedig a Grassland-HU Facebook-oldalán novemberben indított szavazás dönt; az ünnepélyes eredményhirdetést előreláthatólag november végén tartják. A zsűri által legjobbnak ítélt 30 alkotást vándorkiállítás formájában lehet majd megtekinteni a Grassland-HU LIFE IP partnereinek bemutatóhelyein, látogatóközpontjaiban.

Mint a közlemény kiemeli, a Kárpát-medence mai arculatának kialakulásában jelentős szerep jutott a legelő állatoknak, azon belül is az őshonos háziállatoknak, amelyeket a táj is alakított: így jöttek létre a magyar tájra jellemző fajták, amelyek a nemzeti örökség részét képezik. A fotópályázat célja bemutatni a legelő őshonos háziállatfajtákat, a marha-, juh- és lóféléket, valamint az őket kísérő kutyafajtákat, természetes közegükben, a magyar tájban.

Az Európai Unión belül Magyarországon a legnagyobb a gyepek változatossága, amely a homokpusztai és szikes gyepektől, az erdős sztyeppen és az ártéri kaszálókon át a dombvidéki legelőkig és a hegyi kaszálórétekig terjed. Az intézet közleményében kiemeli, hogy a mérsékelt övi gyepek fajgazdagsága, biológiai sokfélesége a trópusi esőerdőkével vetekszik, mégis ezek a leginkább veszélyeztetett, de egyben a legkevésbé védett élőhelytípusok a világon.

A Grassland-HU projekt célja a gyepes élőhelyek és az ezekhez kötődő fajok természetvédelmi helyzetének javítása és hosszútávú megőrzése. A projekt sikerének elengedhetetlen feltétele az ismeretterjesztés és a szemléletformálás, ezt a célt szolgálja a fotópályázat meghirdetése is - áll a közleményben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában