Kitüntetés

2023.08.21. 12:27

Mesterré avatták a kékfestőt

Számos elismerés talált gazdára a nemzeti ünnephez kötődő rendezvényeken. Tolna vármegyei szempontból is jelentős esemény zajlott szombaton a Pesti Vigadóban. Tízen részesültek a Népművészet Mestere címben, köztük a tolnai kékfestő Horváth Tibor. A kitüntetetteknek dr. Vitályos Eszter miniszterhelyettes és Závogyán Magdolna államtitkár gratulált.

Wessely Gábor

Horváth Tibor (az UNESCO-tanúsítvánnyal) és családtagjai (A szerző felvétele)

Az 1810-ben alapított tolnai műhely, a hozzá kapcsolódó, korabeli berendezésű kisbolttal együtt látogatható turistacélpont. A hagyományos kelmekészítést négyen végzik: a két szülő, a fiuk és a menyük. A feleség, Horváth Tiborné felmenői kezdték a kismesteri munkát. Miközben egyre fogy az ilyen tevékenységet űzők száma Magyarországon, a tolnaiak abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy biztosnak tűnik a stafétaátadás; a fiatalok már többet dolgoznak a kisüzemben, mint a szülők. 

Jó helyre került tehát az elismerés, tekintettel arra is, hogy az UNESCO, néhány évvel ezelőtt felvette a kékfestést az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára. 
 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában