Méhészet

2023.08.15. 14:19

Mézből kevés lett, a méhpempő viszont elég

Nagyon kellemetlen volt az idei év méhészeti szempontból, a tél második fele enyhébb volt, mint a tavasz. A méhanyák többször leálltak a petézéssel, nem gyarapodtak az állományok – mondta Nagyernyei Attila, a megyei méhész egyesület elnöke. Később sem lett jobb a helyzet. A repce, az akác és a hárs is gyengén teljesített.

Mauthner Ilona

A kép illusztráció.

A Magyar Állattenyésztők Szövetsége szerint jelenleg hazánkban 22 ezer főállású méhész 1,2 millió méhcsaládot gondoz, és 26 ezer tonna mézet állít elő évente. Tolnában 440 tagja van a megyei méhész egyesületnek, így az országban a harmadik legnagyobb szervezet ezen a területen.

A méz értékesítése elsősorban hordóban történik, a méhészek egy része saját maga kipalackozza a mézét, és közvetlenül a fogyasztónak értékesíti.

A hazai méhészetek üzemmérete általában 20-100 méhcsalád között változik. Ezek a hobbiméhészetek másodállásként, keresetkiegészítésképp működnek, ami jó kitörési lehetőség volt az általában stabil mézpiac miatt a rendszerváltás előtt és később is a nehezebb gazdasági időszakokban. Az elmúlt 25 évben azonban egyre több főállású méhészet alakult ki, ahol 150-1500 méhcsaládot gondoznak. Jelenleg a hazai méz kilója a Nagybani Piacon március óta elég stabilan: 3800-4200 forinton áll.

De mi a helyzet a méhpempővel? Mivel a méhpempőnek gyakorlatilag nem a mézhez, hanem a méhekhez van köze, így az előállításukkal foglalkozó méhészetek idén is rendelkeznek megfelelő mennyiséggel ebből a nem olcsó, de szinte mindenre jó csodaszerrel. Grammonként mintegy 110-300 forintért juthatunk hozzá a tiszta és természetes méhpempőhöz, ha valaki jóval olcsóbban kínálja, ne dőljünk be az ajánlatnak, és csakis megbízható méhészetektől vagy internetes webshopokból vásároljunk.

A méhpempő egyedüli forrása az acetilkolinnak és a 10-HDA savnak, továbbá tele van B-vitaminokkal, melyek mind döntő szerepet játszanak az idegrendszer működésében. Erősíti az immunrendszert, jelentősen képes csökkenti az LDL koleszterin szintet és annak oxidációját, csont és ízületi problémáknál igen jó hatásokat produkál és fiatalítólag hat a bőrre és a hajra is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában