Államalapítás Ünnepe

2023.08.20. 14:19

Szekszárdon is megszentelték az új kenyeret

Szekszárdon ökumenikus istentisztelettel kezdődött, majd a Szent István téren koszorúzással folytatódott az Államalapítás és az Új Kenyér Ünnepe.

Szepesi László

A Béla király téri templomban Petkó Tamás római katolikus plébános megszentelte az új búzából készült kenyeret.

Fotó: Makovics Kornél

A zsúfolásig megtelt Béla király téri templomban Petkó Tamás római katolikus plébános, dr. Kaszó Gyula református lelkész és Fodor Péter baptista lelkész megszentelte az új búzából készült kenyeret. A mise végén Gyurkovics János alpolgármester elmondta, sok ember szorgos munkájának eredménye, hogy lett idén is új kenyér, s hogy megvan jövő évre is a kenyérnekvaló.

A templomból az ünneplők a Bartina Néptánc Egyesület, a Csurgó Zenekar és a Bukovinai Székelyek Szekszárdi Egyesületének kíséretében átvonultak a Babits Kulturális Központ melletti Szent István szoborhoz, ahol az alpolgármester ünnepi beszédében méltatta az országalapítót, első királyunkat. Történelmi érdeme – mondta Gyurkovics János – a magyar állam megalapítása, kiépítése, megszilárdítása és európai integrálása.

Sikereinek titka – folytatta – egyensúlyt teremtő képességében rejlett. Sokszor valóban kemény, esetenként kegyetlen eszközökkel, az akkori keresztényi keretek között hazát és otthont teremtett a magyaroknak. Nem hatalmának megerősítéséhez, nem személyes meggazdagodásához volt fontos számára a keresztény értékrend, hanem az ország stabilitásának és egységének megteremtésére.

Fiának, Imre hercegnek írt intelmei mérhetetlen szeretetről és hatalmával kapcsolatos alázatról tanúskodnak, többek között a hit megőrzéséről, tiszteletről, az igaz ítélet és türelem gyakorlásáról, a vendégek befogadásáról és gyámolításáról, az elődök, szülők tiszteletéről és azok követéséről, a bölcsességről, kegyességről, irgalmasságról szólnak. Szellemisége, gondolkodása és értékrendje az alapja hitelességének és sikerének.

Ezek alapján talált és kötött szövetségeket a nyugat-európai hatalmakkal, terjesztette a keresztény hitet, épített országot, időtállót és maradandót. Azóta eltelt több mint ezer év. Magyarok millióinak áldozatai árán itt vagyunk. Ugyan befolyásolnak bennünket a külvilág történései, de alapvetően mi kell, hogy alakítsuk a jövőnket. Leginkább rajtunk múlik, milyenek vagyunk, milyenek leszünk, mivé építjük államunkat.

Ha képesek leszünk – és bizonyítottuk, hogy képesek vagyunk – felülemelkedni a megosztottságon, akkor tudunk igazán haladni, fejlődni és minden itt élő számára megteremteni az emberhez méltó életet. Gyurkovics János ünnepi beszédét követően a Bartina Együttes és a Csurgó zenekar műsora tette színesebbé az ünnepet, amelynek végén Szekszárd képviselői, intézményei, egyesületei megkoszorúzták államalapító királyunk szobrát.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában