Ezreket várnak

2023.08.08. 17:30

Nem csak a marha, a program is tarka lesz Bonyhádon

A hét végén ismét sok ezer vendéget vár Völgység központja, Bonyhád. A városban 21. alkalommal rendezik meg a Tarka Marhafesztivált. Ennek programjáról tartottak sajtótájékoztatót kedden délelőtt, a helyszínen, a Vörösmarty Művelődési Központ mögötti rendezvénytéren. 

Szepesi László

Filóné Ferencz Ibolya polgármester arról beszélt, bár a tarka szó a Bonyhádhoz kötődő híres állatfajta nevében szerepel, a jelző a kétnapos fesztivál programjára is jellemző lesz. Elmondta, a sok koncert, bemutató és a tudományos tanácskozás közül legnagyobb érdeklődés bizonyára a hagyományos közös főzést kíséri majd. Eddig erre több mint hétszázan jelentkeztek, csapatok, cégek készülnek a gasztronómiai megmérettetésre. 

Filóné Ferencz Ibolya polgármester a sajtótájékoztatón. Fotó: Szepesi László

Beszélt arról is, hogy komoly feladatot jelentett a fesztivál költségeinek előteremtése, de az hihetetlen összefogással, a vállalkozások támogatásával sikerült. A várossal közösen a szponzorok finanszírozzák valamennyi fellépőt, így idén is ingyenes a fesztivál. 

Juhász Józsa, a művelődés központ igazgatója elmondta, már télen elkezdték a sok korosztályt megszólító, változatos program szervezését. Három nagy koncert lesz, pénteken a Csík zenekaré a városközpontban, este fél 11-től a Blahalousiana lép fel a kaszinókerti Boci-színpadon, szombaton pedig Caramel, a Szabadság téren. Szerepel még sok együttes, a népzenétől a pop-műfajon át a rockzenéig mindent hallhat a közönség. Lesznek táncos bemutatók is, a Csurgó zenekar gyerekkoncertet ad, az utcaszínházban pedig óriás bábok szerepelnek. 

Az már hagyomány, hogy Országos Agrárfórummal kezdődik a fesztivál. Idén ez lesz a huszonötödik. Az állategészségügyről, állattenyésztésről szóló tanácskozáson többek között szó lesz az igényelhető támogatásokról, arról, hogy milyen tényezők alakítják a tej árát, de téma lesz az antibiotikumok használata is, mondta Kovács-Mesterházy Zoltán, a Magyartarka Tenyésztők Egyesületének ügyvezetője. 
Részt vett a sajtótájékoztatón elődje, dr. Füller Imre, az egyesület nyugalmazott ügyvezetője is, aki sok éven át szervezte ezt a fórumot. Ő a fesztivállal összefüggő sütésről, főzésről beszélt. Elmondta összesen négy tonna az itt majd elfogyasztandó szarvasmarhák élősúlya. Két, egyenként 3-400 kilós tarkamarha forog majd tűz fölött, a többi pedig a főzőversenyhez lesz alapanyag. És idén is nyílik kiállítás a hagyományos Tarka fotópályázat képeiből. A beérkezett 236 kép közül 75 látható majd a hónap végéig.

A sajtótájékoztató végén dr. Beréti Zsolt, a MillFood Kft. tulajdonosa, mint a fesztivál főszponzora, a cégét mutatta be.

A programokat ide kattintva találja!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában