Kiberbiztonsági kampány

2023.08.25. 14:52

Tippek, hogy ne váljunk áldozattá az online térben

Fontos tudatosítani, hogy sem a bankok, sem a hivatalos szervek nem kérnek tőlünk személyes adatokat, írja laptársunk, a Világgazdaság.

Teol.hu

Forrás: Médiaunió Alapítvány

Kiberbiztonsági kampányt indít A kulcs te vagy! címmel az idén 15 éves Médiaunió Alapítvány, a Magyar Bankszövetség és a KiberPajzs Program, hogy felhívja a figyelmet az online tér veszélyeire és a tudatosság fontosságára – derül ki a Médiaunió közleményéből.

A Médiaunió és az Ipsos közös kutatása arra is rávilágít, hogy

hiába ismeri a magyarok többsége az internetes adatvédelem alapvető technikai eszközeit, mégsem bízik az online adattárolásban. 

Ennek persze részben az is lehet az oka, hogy a kutatás szerint a magyarok 21,8 százaléka vált már online csalás áldozatává.

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy több helyen is ugyanazt a jelszót használják. A válaszadók 55,7 százaléka mondta el például, hogy több helyen is ugyanazt a jelszót használja. Ebben az esetben hiába védik megfelelően az adatainkat az online banki és ügyintézési rendszerek, hiszen az egyetlen kulcs könnyen illetéktelenek kezébe kerülhet. 

Az is problémát okozhat, ha nem tudjuk, melyek az ismérvei egy erős jelszónak, ezen azonban sokat segíthetnek a jelszógenerátorok, amelyek gyors és biztonságos megoldást nyújtanak. Bíró Gabriella, a Magyar Nemzeti Bank Informatikai Felügyeleti Főosztályának vezetője, a KiberPajzs szakértője szerint

a kétfaktoros azonosítás is nagyon hatékony megoldás. 

Ha kíváncsi rá, hogyan kerülheti el, hogy Ön is csalók áldozata legyen, kattintson IDE, és többet megtudhat az online átverésekről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában