Előzzük meg a tragédiát

2023.09.14. 20:00

Alattomos módon okoz bajt a pincékben a mustgáz

Nem múlik el év anélkül, hogy ne követelne emberéletet a mustgáz. Ezért is nagyon fontos, hogy a szüreti időszakban évről évre felhívják a gazdák figyelmét a szőlő erjedése során keletkező, mustgáz néven ismert szén-dioxid veszélyeire.

Révészné Hanol Erzsébet

A tűzoltók bemutatták, hogy miként zajlik a mentés (Fotó: M. D.)

Az utóbbi évek hagyományainak megfelelően Bősz Adrián várdombi pincészetében tartottak a témában sajtótájékoztatót a Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szervezésében.

Bősz Adrián a Szekszárdi Borvidéki Tanács elnökeként arról beszélt, hogy a szüret örömünnep, kellő körültekintéssel pedig megelőzhető, hogy tragédia árnyékolja be. Mint mondta, rohanó világunkban jellemző, hogy az ember sietve le akarja tudni a feladatot, ám a mustgáz már nagyon rövid alatt bajt okozhat. Felidézte egy saját példáját, amikor a pincében tevékenykedve, álmosító érzés lett úrrá rajta. Felismerve, hogy azt a mérgező gáz jelenléte okozhatja, azonnal elhagyta a helyiséget. Régi, hagyományos módszer a megelőzésben, amikor a talaj közelében tartott gyertyával megy le az ember a pincébe, és ha kialszik a láng, tudható, hogy ott szén-dioxid van. Ám korszerű mérőeszközök is beszerezhetőek, így érdemes azzal ellátni a pincét.

Kis-Nagy Gyula, a Szekszárdi Mentőállomás vezetője emlékeztetett rá, hogy a szén-dioxid nehezebb a levegőnél, ezért alulról tölti ki a teret. Színtelen, szagtalan, így alattomos módon támad, fulladást okoz. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a pincék többsége nehezen megközelíthető, se utcatábla, se házszám, ezért aki segítséget hív, adjon meg könnyen beazonosítható támpontokat, és siessen a segítségnyújtók elé. Semmiképpen ne akarja felhozni a bajbajutottat, hiszen maga is könnyen áldozatul eshet.

Kiefaber Gábor tűzoltó alezredes, a Szekszárdi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője hozzátette, hogy országosan évente 40-50 esetben riasztják a tűzoltókat mustgáz mérgezés gyanúja miatt. Tolna vármegyében tavaly szerencsére nem volt ilyenre példa. A cél, hogy ez így is maradjon, ám ha mégis baj történne, a 112-es segélyhívó számon tűzoltók segítségét kell kérni, akik a megfelelő légzésvédelem mellett, biztonsággal fel tudják hozni a lent lévőt.

Azt, hogy egy mentés miként zajlik, rövid bemutatón ismertették a helyszínre érkező tűzoltó és mentő egység jóvoltából.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában