Hajdan

2023.09.06. 08:00

Birkanyájba rohant egy teherautó Szedres közelében

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

A kép illusztráció.

60 ÉVE a megszokott időponthoz képest később kezdődött meg a Gemencben a szarvasbőgés – írta meg a Tolna Megyei Népújság 1963. szeptember 4-i száma. „Az Európa-hírű gemenci erdőkben hamarosan megkezdődik az év legizgalmasabb időszaka a szarvasbőgés. Más években ilyenkor már javában tartott a szarvasbőgés, az idén azonban az időjárás késlelteti. Az úgynevezett elő-bőgés már megkezdődött, s megérkeztek az első külföldi vadászvendégek is. A gemenci vadgazdaság a szarvasbőgés időszakára 15 külföldi vadászt vár, akik főleg Nyugat-Németországból és Ausztriából érkeznek. Az idén körülbelül 30 szarvasbika kerül kilövésre.”

60 ÉVE „országúton terelt nyájba rohant egy tehergépkocsi” – írta a Tolna Megyei Népújság 1963. szeptember 6-i száma. „A Szedres község előtti kajmádi bejáró úthoz közel hajtott 171 birkát egy pásztor. Éjszakai sötétségben – állítása szerint – pislogatott lámpájával, de ki tudja azt megkülönböztetni a birkáik által kavart porban és csillogó birkaszemek közül. Ez lehetett az oka annak, hogy a sötétben beleszaladt egy tehergépkocsi az állatok közé. Tizennégy állatot kellett kényszervágásra vinni.”

60 ÉVE bővelkedett eseményekben a megyei labdarúgó bajnokság vasárnapi fordulója – nyugtázta a Tolna Megyei Népújság 1963. szeptember 3-i száma. „Az események felsorolását ott kell kezdenünk, hogy a bányásznap miatt Györe lemondta a Dunaszentgyörgy elleni mérkőzését, így Dunaszentgyörgy mérkőzés nélkül maradt. Akadt ennél szomorúbb eset is éspedig Hőgyészen, ahol a paksi csapat 10 perccel a befejezés előtt levonult. Döntetlenre állt a találkozó, amikor Hőgyész 11-eshez jutott. A paksi edző bement a pályára, akit a hőgyészi rendezők el akartak távolítani, mire lökdösődés kezdődött, végül a paksi csapat levonult a pályáról.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában