Hajdan

2023.09.10. 09:22

Elítélték a bogyiszlói bicskás szatírt

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

Képünk illusztráció

Forrás: Shutterstock

50 ÉVE pedagógus hiánnyal küszködött a megye – derült ki a Tolna Megyei Népújság 1973. szeptember 11-i számának vonatkozó cikkéből. „Ez év júniusában 124 Tolna megyei pedagógusállás betöltésére hirdettek pályázatot. Összesen hatan jelentkeztek a meghirdetett helyekre. E két számból is következtetni lehet arra, hogy pedagógusellátottság tekintetében nem állunk valami fényesen. A júniusban zárult – harmadik – pályázatig ciklus után 53 óvónő, 14 tanító, 118 általános iskolai tanár, 9 gyógypedagógus, 3 zenetanár és 17 középiskolai tanár hiányzott a megye oktatási nevelési intézményeiből. Helyükre – kivéve a zenetanári és középiskolai tanári állásokat – képesítés nélküliek kerülnek. Különösen égető az óvónőhiány. Még a megyeszékhelyre sem akadt elég jelentkező, tíz helyet képesítés nélküli óvónőkkel kellett betölteni. A súlyos helyzet várhatóan majd csak 1976-ban javul: akkor végeznek azok a lányok, akik jelenleg az óvónői szakközépiskola második osztályába járnak.”

50 ÉVE a Szekszárdi Szüreti Napok rendezvénysorozatának egyik programja nem a tervek szerint zajlott le – derült ki a Tolna Megyei Népújság 1973. szeptember 16-i számának tudósításából. „A rendezés hibájából a szép és minden bizonnyal sokakat érdeklő fogatversenyt sikerült szinte tökéletesen »elkonspirálni«. Meghívó, falragasz, irányító tábla, sőt kora reggeltől a hangosbeszélő is hirdette a fogatversenyt a Sió-csárda előtti réten reggel nyolc órára. Itt még háromnegyed tizenegykor sem volt semmilyen verseny, hanem a regölyi, magyarkeszi, paksi, madocsai, lajosmizsei kettes és mélykúti, szedresi, solti és dömsödi négyes fogatok néhány véletlenül odavetődött érdeklődő előtt a vásártéren mérték össze erőiket.”

50 ÉVE „Elítélték a bogyiszlói bicskás szatírt” címmel számolt be a bűnesetről és tárgyalásáról a Tolna Megyei Népújság 1973. szeptember 11-i száma. „A nyár derekán a Szekszárdi Járási és Városi Rendőrkapitányság szexuális bűncselekmény alapos gyanúja miatt előzetes letartóztatásba helyezte F. J. 20 éves bogyiszlói lakost. F. június 17-én napközben és munka után közepes mennyiségű alkoholt fogyasztott. Este azzal a reménnyel indult a faluba, hogy »majd csak akad valaki«. A paprikamalom közelében nyitott zsebkéssel támadt egy asszonyra, lerántotta az éppen száraz kacsaúsztató medrébe, s arra igyekezett rábírni, hogy menjen vele a közeli akácosba. Egy közeledő motorkerékpár zajának hallatán F. felhagyott a támadással, és elmenekült. Balszerencséjére: bicskája nélkül, mivel azt a megtámadott asszonynak a dulakodás közben sikerült elvennie tőle. A Szekszárdi Járásbíróság erőszakos nemi közösülés bűntettének kísérlete és garázdaság bűntette miatt F. J.-t háromévi börtönre ítélte.” 

 

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában