Elkezdődött az igazi borünnep (Videó)

Gyurkovics János, Szekszárd alpolgármestere pénteken este hat órakor hivatalosan is megnyitotta a Szekszárdi Szüreti Napokat a Béla király tér szabadtéri színpadán. A közönség soraiban a szekszárdi prominensek, városvezetők közt foglalt helyet Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is.

Brunner Mónika

Pénteken este hat órakor hivatalosan is megnyitották a Szekszárdi Szüreti Napokat a Béla király téren. (Fotó: Kiss Albert)

Az eseményen tiszteletét tette még többek közt Hoppál Péter miniszteri biztos, Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke és Horváth István, a térség országgyűlési képviselője is. 

Gyurkovics János alpolgármester köszöntő beszédében elhangzott, hogy a Szekszárdi Szüreti Napok egyet jelent a vidám, felhőtlen együttléttel. A szőlőtermesztők és a bortermelők is megszokták már, hogy nincs két egyforma év. Idén rég nem látott időjárási körülmények, és ezzel együtt rég nem várt kihívások jelentkeztek az ültetvényekben, de talán mindannyian meglepődnénk, ha ezt most éreznénk a borainkból áradó illatokon, vagy a kóstolás során érzett ízeken. 

Ehelyett ugyanazok a csábító gyümölcsös, vagy olykor az érlelésre jellemző illatok lengenek az orrunkba, mint korábban, és ugyanazok az ízek futkorásznak a nyelvünkön, mint az elmúlt időkben. Az ember, a borkedvelő ugyanaz az ízt és illatot várja, miután kinyitja a palackot, mint amit korábban megszokott. A termelő és a borász dolga az, hogy ennek az állandóságnak megfeleljen a legjobb tudása szerint. 

– Az állandóság az, amit elvárunk itt Szekszárdon, az állandó kiemelkedő minőség – tette hozzá. Elmondta, hogy már az sem megy csodaszámba, hogy szeptember harmadik hétvégjén tízezreket látunk vendégül Szekszárdon. Mindannyiukat a legnagyobb szeretettel és házigazdai odaadással köszöntötte. 

A Szekszárdi Szüreti Napok hivatalos megnyitójának napján a tervek szerint fellépett a Bartina Néptánc Egyesület, az Alisca Brass Band, a Budapest Jazz Orchestra és a Don't Stop The Queen. A Piactéren az Animal Cannibals, Náksi, az Ufo együttest is várták.

A szombati napon már délelőtt tízkor kezdődnek a műsorok, fellép a Rutkai Bori Banda, lesz Borrendi avató, a Művészetek Házában "Oh, szabadásg, hadd nézzünk a szemedbe!" kiállítás veszi kezdetét, és délután három órától a Belvárosból indul a szüreti felvonulás.  

Eddig már számtalan érdeklődő látogatott ki a szerdán elkezdődött rendezvényre, a nagycsaládosok, nagyszülők, édesanyák, édesapák gyermekeiket és unokáikat kézen fogva járták körbe a Szekszárdi Szüreti Napok helyszíneit. 

A gyerekek önfeledten játszottak 

Szekszárd belvárosában, a lezárt Széchenyi utcán sétálgatva a gyerekes családok számos lehetőséget találtak a szórakozásra. Nagymamák integettek lelkesen dodzsemezo unokáiknak, szekszárdi családok örültek, hogy csak két utcával arrébb kell sétálniuk, és gyermekeikkel máris egy varázslatos világba csöppennek.

– Ez a legjobb hely, kimondottan a gyerek miatt vagyunk itt – mondta lapunknak a szekszárdi Füzy Ferenc, aki feleségével féltőn vigyázta kicsit távolabbról önfeledten játszó gyermekét.

A lezárt utcák pénteken is tele voltak, házaspárok, idősek, szerelmesek, fiatalok, egyedülállók, mindenki megtalálta a kedvenc bódéját, legyen szó étkezésről, italról, vagy csak valamilyen kis apróság vásárlásáról. 

Érdemes kilátogatni az eseményre, nemzeti libatepertőhöz is hozzá lehet jutni, van kürtöskalács, lángos, sültkolbász. 

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában