Megnyitották a Szekszárdi Szüreti Napok első kísérőprogramját

A szüreti napok mínusz második napján, azaz kedd délután nyitottàk meg az Egy fürt Szekszárd című kiállítást a Babits Mihály Kulturális Központban.

Farkas Eszter

A kiállítás témáját a Szekszárdi Szüreti Napok adta. (Fotó: K. A.)

Berlinger Attila, a Babits kulturális központ igazgatója, köszöntőjében kiemelte a kiállítás címe és tematikája ahhoz a fesztiválhoz kötődik, mely hagyományosan szeptember harmadik hetében tárja ki kapuit és várja azt a több tízezernyi városlakót, hazatérő családtagot, régen elszármazottat és külföldi vendéget, akik ezekben a napokban, a Szekszárdi Szüreti Napokon a város és térség élő hagyományaival, bor- és gasztronómiai, illetve színvonalas kulturális-művészeti kínálatával találkozhatnak.

A találkozás igazi örömnapjai ezek, hosszú évekre előre feljegyezve mindenki naptárába, a családok és baráti társaságok minden évben várják azokat a pillanatokat, amikor egy pohár bor vagy finom falat mellett újra átélhetik a viszontlátás örömét, és jó hangulatban tölthetnek el néhány napot szeretett városunkban – mondta el köszöntőjében Berlinger Attila, majd hozzátette: Mi is tudna ehhez az ünnepi hangulathoz jobban hozzájárulni, és akár egyfajta mínusz második napi nyitórendezvényként szerepelni, mint egy olyan alkotóművészeti kiállítás, mely a szüreti hagyományok jegyében mutatja be a szekszárdi borvidék természeti adottságait, a szüreti mulatságok hangulatát, a várost évezredek óta körülvevő szőlődombokat, völgyeket, lankás vidéket, szurdikokat!

Az Egy fürt Szekszárd- Alkotóművészeti kiállítás a szüreti hagyományok jegyében címet viselő tárlat egy tavalyi évben elindított kezdeményezése a művelődési központnak, amelyben szekszárdi és Szekszárd környéki művészeket szólítottak meg egy csoportos kiállítás megvalósítására. Tavaly 17, idén már 30 egyéni alkotó jelentkezett a felhívásra, akik közül többen a Bárka Művészeti Szalon, a Szekszárdkörnyéki Foltvarró Egyesület vagy a Tolna Megyei Népművészeti Egyesület tagjai. Festmények, grafikák, fotók, tűzzománc, vinorell (borfestmény), kerámiák, patchwork, hímzés és a népi hangszerkészítés hagyománya is megjelenik, a tájegységre jellemző tambura család bemutatásával.

A kiállító művészek: Ábrahám Béla, Balogh Zoltánné, Bazsa Imre, Benkő Ildikó, Bucsányi Endre, Czirok Róbert, Deliné Horváth Marianna, Eppelné Nagy Mária, Haás Mária, Horváth Jánosné, Hucker Ferenc, Juhász Ildikó, Keller Jolán, Kerekesné Varga Veronika, Makovics Kornél, Micskei Erzsébet, Monostoriné Kovács Mária, Nagy Judit, Németh Kata, Rajzember, Rell Kata, Retkes Tamás, Sárossy-Horváth Szilvia, Sarvaicz-Papp Julianna, Stekly Zsuzsa, Sütő Károly, Szekszárdkörnyéki Foltvarró Egyesület, Szijjártó Istvánné, Tatai Ernő, Verseghy Ferenc, Zsiros Ari.

A kiállítás október 14-ig hétfőtől-péntekig 10-17 óra között, szombaton 10-14 óra között tekinthető meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában