Hajdan

2023.09.16. 10:30

Lövöldözésre riadtak éjjel Szekszárd lakói

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

Illusztráció: Shutterstock

130 ÉVE Lövöldözés címmel méltatlankodott a Tolnamegyei Közlöny 1893. szeptember 17-i számának cikk írója. „Múlt vasárnap Szekszárdon, a Kórház-utczában éretlen suhanczok lövöldözéssel zavarták meg az alvók nyugalmát, s a szokatlan durranásokra sokan kiszaladtak az utczára, azt hívén, hogy tűz van. Jó lesz, ha a község éjjeli őrei a város mellék utczáiba is benéznek, hogy kézrekerithessék a gonosz csendháborítókat.”

130 ÉVE a kifosztott takács legény történetével ismertette meg a  a Tolnamegyei Közlöny 1893. szeptember 17-i száma az olvasókat. „300 frtnyi örökséget kapott Müller Alajos takács legény s ezzel a szép összeggel érkezett meg Dombóvárra, hol valami Doctor Samu nevű, szappannal házalóval találkozott. Hamar megismerkedtek s bementek a Fáni nevű korcsmába mulatni; a mulatságban velök tartott az ott alkalmazott pinczérnő is. A mulatságot azonban itt nem fejezték be, hanem mind a hárman a vásáros-dombói csárdába mentek, hol a szerencsétlen örököst a korcsmáros segítségével még meglevő pénzétől megfosztották s azt maguk közt szépségesen felosztották. Ezután a magával tehetetlen Müllert a kaposszekcsői vasúti megállónál letették. Doctor a pinczérnővel együtt Budapestre utazott, hol a könnyen szerzett pénzen mulattak. Doctort már letartóztatták, a leány azonban szerencsésen még idejében kereket oldott.”

130 ÉVE különleges látványosságot népszerűsített  a Tolnamegyei Közlöny 1893. szeptember 17-i száma. „Egy csoda hölgy mutogatja magát természetellenes bájaival Szegzárdon, a vásártéren. A szakállos hölgy neve: Kisvárdai Barcsi Szidónia, szegedi születésű, a szakállát az első gyermek születése után következett betegségében kapta. Érdekes természeti jelenség, érdemes a megtekintésre” – biztatta az olvasókat az újság. 

Hajdan című sorozatunk korábbi írásait ide kattintva olvashatja!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában