Önkormányzati segítség

2023.09.28. 07:30

Minden háztartást egyenlő mértékben támogatnak

Újireg település a karácsonyi időszak előtt minden újiregi háztartásnak egyenlő mértékben ad támogatást, amelyet várhatóan a lakosok az idén is megkapnak a nehezebb téli időszakra, amelyet akár fűtéstámogatásra is felhasználhatnak. Az új házasoknak félszázezer forintot adnak.

Brunner Mónika

Illusztráció: Shutterstock

Pethes József polgármester lapunknak elmondta, hogy az utóbbi években nem igényelnek szociális tűzifát, mert nem jutnak hozzá a kért mennyiséghez. A településen kilencven háztartás van, igazságtalannak tartanák, ha bármely lakosuk a készlethiány miatt nem jutna hozzá a tűzifához. 

Újireg támogatja az újszülötteket, akik szülei életvitelszerűen a településen élnek, születéskor negyvenezer forint egyszeri támogatásban részesülnek. Az új házasokat is segítik, akik közül legalább az egyik félnek kell újiregi lakosnak lennie, illetve feltétel, hogy a házasok Újiregen telepedjenek le. Ők egyszeri ötvenezer forintot kapnak.

Halálesetkor is adnak önkormányzati támogatást, a temetkezési költség tíz százalékát, maximum ötvenezer forintot.

Az újiregi falugondnoki szolgáltatás teljes körű ellátást biztosít nyugdíjasoknak, gyermekeknek, de minden háztartásnak is, ahol szükség van a segítségre. A gyógyszerbeszerzés, az orvoshoz szállítás folyamatos, valamint az óvodás, általános- és középiskolás gyermekeket is szállítják az óvodába, iskolába. A falubusz kilenc személyes.

Pethes József ismertette, hogy idén már minden óvodás és iskolás megkapta a települési támogatást. Az ovisok fejenként tízezer forintot, az általános iskolások tizenkétezer, a középiskolai tanulók tizennégyezer, a főiskolások, egyetemisták tizenötezer forintot kaptak. A támogatás egyszeri, ezen összegeket augusztusban utalták el a családoknak.

A gyerekek tizennégy éves korig az önkormányzattól mikuláscsomagokra is számíthatnak.

Rendkívüli támogatást is lehet igényelni, például káresetek miatt. A képviselő-testület a polgármesterrel együtt dönt egy-egy adott ügyben, hogy mekkora pénzösszeget ítélnek meg a kérelmezőnek. A polgármester hozzátette: hál' istennek, mostanában nem volt szükség rendkívüli esetekkel kapcsolatos döntésekre. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában