Jegyzet

2023.10.09. 09:11

A gépezet egy ember monológját sugározná

Az állatok igenis rendelkezhetnek emberfeletti képességekkel. Ezt az állítást mi sem támasztja alá jobban, mint az egyik kelet-afrikai rezervátumban nemrég tartott vizsgálat. Pontosabban tudományos kutatás, mely érzékletesen bebizonyította: a vadon élő állatok az ember hangjától tartanak a legjobban.

Szeri Árpád

A kép illusztráció.

Félnek ugyan a leopárd vészjósló morgásától, a hiéna kísérteties kacagásától, a vadkutya rémületes kaffogásától, de hol van mindez az ember mégoly csendes beszédéhez képest? Ezt hallva ugyanis nemcsak az alapból ijedős növényevők, hanem a saját árnyékuktól amúgy meg nem ijedő, vérengző ragadozók is tanácsosabbnak tartották azonnal odébbállni. Mindennek ismeretében a kutatók már egy újfajta vadriasztó kifejlesztésén dolgoznak: ez a gépezet nem az oroszlán vérfagyasztó üvöltését sugározná szerteszét a gabonával betelepített földeken – így tartva távol a termés vámszedőinek megszámlálhatatlan seregét –, hanem egy ember monológját, netalán filozofikus töprengéseit. Ez egyszerűen elviselhetetlen lenne, legalábbis tartósan, még a jámbor elefánt számára is. Pedig ez a szolid ormányos arról is híres, hogy szinte mindent képes eltűrni. Hát itt tartunk.

Igaz, azért a kezdő mondatban említett emberfeletti minősítés sem értendő abszolút értelemben. Hiszen amikor az állatok félnek az embertől – és hangjától –, valószínűleg eszükbe sem jut: ha ők is emberek lennének, még bizonytalanabb lenne az életük.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában