Fabulák

2023.10.02. 16:30

A magyar népmeséket éltették Tolnán

Tolnán is megünnepelték a Népmese napját szeptember 30-án, szombaton. Az egész délelőttös programmal főként a gyerekeknek kedveskedtek a szervezők, a kiváló programok mellett a legszebb rajzokat díjazták.

Farkas Eszter

Fotó: Makovics Kornél

A népmesékben élő bölcsesség tovább hagyományozása volt az elsődleges célja az először 2005. szeptember 30-án megrendezett Népmese napjának, mely Benedek Elek születésnapjához köthető. A könyvtárosok, a pedagógusok és a mesével foglalkozó szakemberek, valamint a gyerekek és felnőttek ezen a napon megkülönböztetett tisztelettel fordulnak mind a magyar, mind más népek meséi felé.

Ennek kapcsán szervezték meg a Tolnai Kulturális Központban a Népmese napját szombaton.

– A jeles nap révén szerveztünk egy rajzpályázatot, melynek témája a magyar népmese jelenetek és szereplők voltak – tájékoztatta lapunkat Józsa Jácint rendezvényszervező, majd hozzátette: óvodás és alsó tagozatos korosztálynak szerveztük a versenyt, melyre szebbnél szebb alkotások érkeztek. A rajzokat Bárdos-Gutpintér Edit festőművész zsűrizte.

Az eredményhirdetést követően Kovács Gábor muzsikus jóvoltából megelevenedett a Kacor király, majd a közel egy órás műsor után a Kis Kézműves Tanodával kézműveskedhettek kicsik és nagyok egyaránt. 

– A kollégákkal mind beöltöztünk különböző mesekaraktereknek. A kézműveskedés keretében a kicsik koronát, varázspálcát készítettek, színeztek, majd a rendezvény zárásaként hamuban sült pogácsát is sütöttünk a gyerekekkel az intézmény kemencéjében.

Miért fontos továbbéltetnünk a népmeséket?

A magyar népmesék hozzájárulnak a kulturális örökségünk gazdagságához és sokszínűségéhez. Az évszázadok során a generációk szájról szájra adták át egymásnak őket, hagyományos nyelvezetet és kifejezéseket használnak, amelyek hozzájárulnak a nyelv megőrzéséhez és gazdagításához. A népmesék sokszor tartalmaznak morális tanulságokat és értékeket, amelyeket az emberek hosszú idő alatt tanultak meg és adtak át egymásnak. Ezek a történetek gyakran olyan értékeket hangsúlyoznak, mint az őszinteség, a becsület, a kitartás és a jócselekedetek fontossága.

A mesék csodálatos, fantasztikus világokba vezetik a hallgatóit, amelyekben varázslatokból és kitalált lényekből sincs hiány. A történetek a gyerekek kreativitását és képzelőerejét is fokozzák. Fontos szerepük van továbbá a magyar identitás és hovatartozás érzésének felerősítésében is. Ezek a fabulák megmutatják, hogy milyen volt az élet és hogyan gondolkodtak a régebbi időkben, így egy kicsit jobban megismerhetjük a történelmünket is.

A népmese napi rajzpályázat végeredménye:

Óvodás korosztály
1. Morvai Jázmin (Selyem Óvoda) 
2. Werling Nóra (Aprajafalva Óvoda)
3. Brezovszki Alíz (Pitypang Óvoda)

1-2. osztályosok:
1. Cseh Kata (Wosinsky Mór Ált. Isk.)
2. Katerina Resetnyik (WMÁI Széchenyi István Tagiskolája)
3. Földi Emma (Wosinsky Mór Ált. Isk.)
Különdíjasok: Nagy Hunor (Wosinsky Mór Ált. Isk.), Fülöp Noémi (Wosinsky Mór Ált. Isk.)

3-4. osztályosok: 
1. Vas Flóra Szofi (WMÁI Széchenyi István Tagiskolája)
2. László Emma (Wosinsky Mór Ált. Isk.)
3. Ligeti Loretta (WMÁI Széchenyi István Tagiskolája)
Különdíjasok: Lelovics Lili (WMÁI Széchenyi István Tagiskolája), Mátrai Jázmin (Wosinsky Mór Ált. Isk.)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában