Környezetvédelem

2023.10.10. 21:00

Kötelező lesz visszaváltani a palackokat, de meg fogja érni

2024-től kötelező lesz visszaváltani az italtermékek csomagolóanyagát. Az üres palack leadásakor a vásárlók egységesen 50 forintot kapnak majd vissza.

Teol.hu

Illusztráció: MW

A Magyar Közlöny héten megjelent rendelete szerint minden fogyasztásra kész vagy koncentrátum-italterméket, amelynek csomagolása műanyag, fém vagy üveg alapanyagú, kötelező visszaváltani – szúrta ki a sonline.hu. Az üres palack leadásakor a vásárlók egységesen 50 forintot kapnak vissza. Visszaváltani a 400 négyzetméternél nagyobb alapterületű üzletekben biztosan lehet majd, illetve az önkéntesen csatlakozó gépi vagy kézi visszaválót üzemeltető boltokban.

A kisebb üzletek dönthetnek a visszaváltó üzemeltetéséről

A 400 négyzetméternyi alapterületnél kisebb üzletek dönthetnek arról, hogy vállalják-e a visszaváltási rendszer bevezetését. 

– Tekintve, hogy az üzlet alapterülete 250 négyzetméter, nem vagyunk kötelesek csatlakozni a rendszerhez. Van arra mód, hogy nem automatát telepítünk, hanem zsákba gyűjtjük a PET-palackot. Ezt még át kell gondolnunk, mert a göngyöleg tárolását is meg kell oldani – mondta Ságiné Papp Nikoletta, egy kaposvári bolt tulajdonosa. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában