Kutatás

2023.10.10. 21:01

Nagy áttörést hozhat a két pécsi kutató felfedezése

A két pécsi kutatóorvos szabadalma korszakalkotó választ kínál a jövő járványügyi kihívásaira.

Teol.hu

Fotó: MW

Dr. Hetényi Rolandot és dr. Hanna Dánielt több, a biotechnológia nemzetközi piacán meghatározó vállalat is megkereste, ők azonban Magyarországon szeretnék tartani vívmányukat, ezáltal is erősítve hazánk tudományos szerepét.

– Varázslatnak hangzik, de működik! – zárta dr. Hetényi Roland a hírTv-nek a közelmúltban adott interjúját, kutatótársával ugyanis egy olyan, évszázadok óta ismert erőt hívtak segítségül a vírusok inaktiválására, mint az UVC-fény. A vívmány úttörő ereje azonban ennél többen rejlik.

A felfedezés azért is óriási áttörés, mert így bármely vírust „hatástalanítani” tudnak, illetve így azt – legyen eredetileg bármilyen veszélyes – már normál laboratóriumi körülmények között lehet vizsgálni, sőt, vakcinák készítését is lehetővé teszi a technológia.

– Azt, hogy egy vírus UVC-n inaktiválható, száz éve ismert. Az újdonság az, hogy úgy sikerült finomhangolni ezt a folyamatot, hogy a vírus fertőzőképességét amellett tudjuk teljes mértékben „kikapcsolni”, hogy közben a szerkezete és fehérjéi teljességgel épen maradnak – magyarázta lapunknak Hetényi Roland, aki nemrég a budapesti Scruton Közösségi Tér szellemi műhelyébe is meghívást kapott a szabadalom ismertetésére.

– A Covid-19 kórokozóját, a SARS-CoV-2-t és az ehhez hasonló, rendkívül veszélyes kórokozókat csak legmagasabb szintű biológiai biztonságú (BSL-3 vagy BSL-4) laboratóriumokban lehet vizsgálni. Utóbbiból azonban az országban csupán kettő működik, Pécsen és Budapesten, a szomszédos országokban pedig egyáltalán nincs ilyen labor. Erre kerestünk megoldást, amikor, rengeteg kutatást követően, megszületett az ötletünk. Az UV-inaktiválást követően (többszörös ellenőrzés mellett) pedig már bármely kórokozót biztonsággal ki lehet vinni a BSL-4-es körülmények közül, így bárhol kutathatóvá válik, ami nem utolsó sorban óriási költségcsökkentést is jelent – hangsúlyozta a kutató.

A teljes írást a bama.hu-n olvashatja el.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában