Környezetvédelem

2023.11.05. 16:05

A töklámpásoknak nincs helye a természetben

A feleslegessé vált töklámpásokat ne vigyék ki az erdős területekre.

Teol.hu

Illusztráció: Shutterstock

A Rácalmási Jankovich-kúria Rendezvény és Turisztikai Központ tette közzé a Duna-Ipoly Nemzeti Park felhívását arról, hogy a Halloween elmúltával funkciójukat vesztett, otthon feleslegessé vált töklámpásokat ne vigyék ki az erdős területekre – szemlézte a duol.hu

No, de lássuk, mire kérnek mindenkit a szakemberek: "A közösségi médiában több helyen felbukkant a javaslat, hogy a kifaragott halloween-tököket, illetve töklámpásokat az ünnep után vigyük ki a vadállatoknak táplálékul.

Kérjük, ne tegye!

A takarmánytök nem természetes része az erdőnek, mezőnek. A vadállatok egy része ugyan elfogyasztja (pl. a mindenevő vaddisznók), de más fajok megbetegedhetnek tőle. A faragott tökben gyakran maradnak szennyezett gyertyamaradékok, a mécsesek műanyag, fém részei, melyek miatt az ezeket elfogyasztó állatok elpusztulhatnak.

Aki teheti, a töklámpást komposztálja kertjében, vagy tegye az elszállításra váró zöldhulladékba. A gyertya, mécses maradékát természetesen ilyen esetben is a kommunális hulladékgyűjtőbe tegyük.

Óvjuk együtt közös természeti értékeinket!"

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában