Elismerések

2023.11.11. 10:06

Átadták az idei evangélikus Ordass- és a Prónay-díjat

Ez évben is gazdag életutakat, fontos tevékenységeket ismert el legmagasabb kitüntetéseivel a Magyarországi Evangélikus Egyház.

Teol.hu

Ordass- és a Prónay-díjak átadója

Forrás: Kalocsai Richárd/Evangélikus Információs Szolgálat

Krähling Dániel az elkötelezett lelkipásztori szolgálatért adható Ordass Lajos-díjat, míg Andrási Andor a világi személyeknek odaítélhető Prónay Sándor-díjat vehette át a november 10-i ünnepi alkalmon az egyház budapesti székházában.

A mártírsorsú püspök nevét viselő Ordass Lajos-díjjal kitüntetett Krähling Dániel nyugalmazott tolna-baranyai esperest Fabiny Tamás elnök-püspök méltatta. Laudációjában felidézte, hogy a díjazott lelkipásztor szolgálata néhány év kivételével Bonyhádhoz és annak leánygyülekezeteihez, szórványaihoz kötődött.

Fabiny Tamás (balra), Krähling Dániel és Prőhle Gergely
Forrás: Kalocsai Richárd/Evangélikus Információs Szolgálat

A kitüntetett mindig is szívügyének tartotta a fiatalokkal való foglalkozást és ugyanígy a magyarországi németség történelmének ismeretét, a nyelvi gyökerek ápolását. Elévülhetetlen érdemei vannak továbbá abban, hogy a bonyhádi gimnázium újból evangélikus egyházi fenntartásba kerülhetett. Fabiny Tamás végül Krähling Dániel egyedi humorát emelte ki, amely a nehéz élethelyzetekben sem hagyta el.

A Prónay Sándor-díjat ezúttal – Sztehlo Gábor evangélikus lelkész alakjának hiteles felidézéséért – Andrási Andor vehette át. Prőhle Gergely országos felügyelő a laudációjában úgy fogalmazott: ahhoz, hogy a Magyarországi Evangélikus Egyház méltóképpen ápolja Sztehlo Gábor emlékét, és gondozza örökségét, „szükség van olyan emberekre, akik segítenek az összetettségében, olykor ellentmondásosságában is hiteles képet megőrizni”.

Prőhle Gergely (balra), Andrási Andor és Fabiny Tamás
Forrás: Kalocsai Richárd/Evangélikus Információs Szolgálat

Ilyenek a Sztehlo-gyerekek, és „ennek az aktív, szervező csapatnak a fáradhatatlan motorja, a fiataloknak példaképe és segítője Andrási Andor”.

Szerző: Vitális Judit/Evangélikus Információs Szolgálat

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában