Hajdan

2023.11.04. 07:30

Ázsiai kolera követelt áldozatot Tolnán

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

Illusztráció.

130 ÉVE szüret utáni körképet adott a Tolnamegyei Közlöny 1893. november 5-i száma, az összekép lesújtó volt. „Az idei szüret eredménye Szegzárdon igen sokkal kedvezőtlenebb volt a tavalyinál. Csekély termésünk minőségileg is az előbbi évek mögött áll, a mennyiben a kedvezőtlen időjárás folytán a szőlőszemek nem édesedtek meg s igy a termés majdnem kivétel nélkül fanyar s savanyú bort adott. Mindennek daczára a gazdag idei vörös bor termésüket már a legnagyobb részt eladták 20–26 frtjával hektoliterjét. — Ezzel kapcsolatban felemlítjük, hogy hivatalos kimutatás szerint tíz évvel előbb Magyarországon 4.636.135 hektoliter bor termett, addig az idei összes termés csak 835,000 hektoliter. Tehát tíz év alatt leszállott bortermésünk olyan fokra, melyet soha még képzelni sem mertünk volna.”

130 ÉVE ázsiai kolera követelt áldozatot Tolnán – jelent meg a hír a Tolnamegyei Közlöny 1893. november 5-i számában. „Mint tolnai levelezőnk írja, múlt héten Tolna községben ázsiai kolerában meghalt egy asszony, ki Budapestről jött. Folyó hó 2-án pedig ugyancsak Tolnán egy asszony betegedett meg kolerában, ki szintén Budapestről jött haza látogatóba. Az esetről rögtön értesítették a megyei alispáni hivatalt és a legmesszebbre menő óvintézkedések haladéktalanul megtétettek.”

130 ÉVE egy tolvajlás tanulsággal szolgáló esetét közölte a Tolnamegyei Közlöny 1893. november 5-i száma. „Múlt szombati heti piaczon egy mester legény, kinek szép ezüst zsebóra volt a zsebében, annyira belemerült egy őcsényi menyecske villogó szemeibe, hogy míg ezzel beszélgetett, valaki zsebóráját és ezüst lánczát ellopta. Az enyveskezű tolvaj kilétéről nem tudott a káros felvilágosítást adni, s így bottal ütheti csak vesztesége nyomát. Az esetből pedig megtanulhatja, hogy veszedelmes önfeledten csábos menyecskével a nép sokaság között diskurálni.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában