Építészet

2023.11.27. 18:25

Ebben a családi házban laknának a legtöbben

A napokban a Magyar Zene Házában tartották meg az Év Homlokzata verseny díjátadóját, amelynek közönségdíját idén egy Paks külvárosi-kertvárosi részén, a Haladás utcában található családi ház nyerte el.

Gazsó Rita

A családias hangulatú, visszafogott épület nyerte el leginkább a szavazók szimpátiáját. Fotó: Molnár gyula

– Az épület külseje ránézésre nem mutat különösebb építészeti bravúrt, egy kedves, szerethető, családias hangulatú, kisléptékű, száz négyzetméternyi, egyszintes ház, visszafogott homlokzattal, finom színhasználattal. Néhány szín és anyag jelenik csak meg benne, ez jellemzi a Földvár Terv Kft-t is – mondta Viczai János a tervező-kivitelező cég ügyvezetője, aki a ház visszafogott stílusa miatt maga is meglepődött az eredményen.

Fontos kategóriában nyert a lakóház

– A zsűri fejével gondolkodunk a pályázatok beadásánál, a kollégák beszéltek rá, hogy nevezzünk a Haladás utcai házzal, amely a közönségszavazáson végül első helyezést ért el. Ez egy nagyon fontos kategória, hiszen arról árulkodik, hogy a szavazók milyen házban élnének a legszívesebben, amely természetesen segítséget jelenthet számunkra is a tervezői munkában – tette hozzá. 

Igaz, a Haladás utcai házat visszafogott stílus jellemzi, az építéshez magas minőségű anyagokat használt a kivitelező. Az ügyvezető példaként a különleges tetőcserepet említette. Ennek ellenére paksi viszonylatban jó áron készült el a ház – jelezte.

A házak külsejét vizsgálta a zsűri

Viczai János elmondta, nevével ellentétben két évente rendezik meg az Év Homlokzata versenyt, amelyre idén nyár elejéig lehetett nevezni többféle épülettípussal, családi ház, társasház, középület, hőszigetelés és műemlék kategóriákban. A Földvár Terv ezúttal egy másik épület mellett a Szabó Zsolt Róbert által tervezett családi házzal jelentkezett. A pályaművek értékelése során a házak külsejét, a homlokzatot vette górcső alá a szakmai zsűri, melynek tagjai neves építészek, egyetemi docens, szakújságíró és a szakágazat képviselője volt. A zsűri díjain túl ebben az évben a versenyt szervező Baumit vezetője is megválasztotta a neki legjobban tetsző homlokzatot. Egy díj sorsáról, családi ház kategóriában internetes közönségszavazás útján döntöttek, utóbbin nyert a paksi ház.

A tulajdonosok igazi otthont terveztettek

Megtaláltuk a ház tulajdonosát, aki, úgy fogalmazott, nagyon meglepődött az eredményen. – A házunk építésekor mindenekelőtt egy igazi otthont és nem egy mostani divatirányzatnak megfelelő ingatlant szerettünk volna létrehozni, mely a visszajelzések alapján sikerült is. A feleségem határozott elképzelésének és kitűnő ízlésének köszönhető házunk megvalósult összképe, én a férfiúi azaz a műszaki területet képviseltem – mondta Kreiter Ádám. A helyes munkamegosztást röviden így foglalta össze: a hölgy felel azért, hogy minden szép, a férfi pedig azért, hogy minden jó legyen.

– Fenntartással kezeltük benevezésünket a versenyre, látva a versenytársak gyönyörű házait. Nem kis meglepetést okozott, amikor hívtak a végeredménnyel kapcsolatban. A díjátadón a szakmai zsűri szerethető otthonként jellemezte a házunkat, melyre mi magunk is így tekintünk – értékelte az eredményt a tulajdonos, aki mindenkinek megköszönte, aki az ő házukra szavazott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában