Szentágothai János Kutatóközpont

2023.11.14. 12:45

Hazai és nemzetközi szinten is elismerik a PTE kutatóközpontját

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szentágothai János Kutatóközpont (SzKK) fennállása óta töretlenül elkötelezett a tudomány legmagasabb szintű művelése mellett. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az itt folyó szakmai munka mind hazai, mind nemzetközi szinten egyedülálló.

Teol.hu

Prof. dr. Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora (Fotó: UnivPécs/Csortos Szabolcs)

A Tudomány Ünnepéhez kapcsolódóan a kutatóközpont névadójára emlékezve immár 11. alkalommal mutatta be az aktuális kutatási eredményeket, valamint ismerte el a kimagasló munkát végző kutatóit, írja közleményében az egyetem.

A PTE Szentágothai János Kutatóközpont az elmúlt évben ünnepelte fennállásának tizedik évfordulóját. Az eltelt időben az egyetem kutatóközpontja hatalmas utat járt be, hiszen mára már hazai és nemzetközi szinten is ismert és elismert intézménnyé nőtte ki magát az orvosbiológiai kutatások, és az ahhoz kapcsolódó természettudományi területeken. A kutatóközpont tudományos életben betöltött szerepét egy nemrégiben elnyert pályázat – amelynek célja KrioEM Kompetencia Központ kialakítása – még inkább megerősíti.

Az ünnepségen prof. dr. Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora köszöntőjében emlékeztetett, hogy mára mindenki számára nyilvánvaló, hogy a Szentágothai János Kutatóközpont az egyetem zászlós hajója a kutatások tengerén. Hangsúlyozta, hogy az SzKK több olyan projekt otthona, amelyek számos aspektusból támogatják az egyetemet.

Ezt követően a Szentágothai János Kutatóközpont megbízott elnöke, prof. dr. Czéh Boldizsár beszédében az intézmény előtt álló feladatokat, célokat vázolta. Kiemelte, hogy hatalmas munka előtt áll a kutatóközpont, hiszen a KrioEM Kompetencia Központ kialakítása, működtetése, valamint az ehhez kapcsolódó nemzeti szakmai tudásbázis és kutatói közösség kialakítása az elkövetkezendő időszak feladata.

A megemlékezés meghívott előadója, prof. dr. Perczel András egészszégügyi okok miatt sajnos nem tudott részt venni a rendezvényen. Így a vendégek dr. Kovács L. Gábor professzor úr „Innovatív orvostudományi kutatások a termékenység zavarainak felismerésében és eredményesebb gyógyításában” című előadását hallgathatták meg.

A hagyományoknak megfelelően a rendezvényen átadták a Szentágothai és a junior Szentágothai Díjat is. A Szentágothai Díjat idén prof. dr. Szekeres Júlia, a PTE Szentágothai János Kutatóközpont Reproduktív és Tumor Immunológiai Kutatócsoport vezetője, az Általános Orvostudományi Kar Orvosi Biológiai Intézet és Központi Elektronmikroszkóp Laboratórium professor emeritája vehette át kutatói munkájának elismeréséül.

A junior Szentágothai díjat Krizsán Gergő, a Szentágothai János Kutatóközpont Nagyintenzitású Terahertzes Kutatócsoport munkatársa kimagasló szakmai munkájának elismeréséül vehette át

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában