Döntések

2023.11.30. 17:30

Jelentősen megújul Szekszárd úthálózata

Több kiemelkedő döntést hozott csütörtökön a vármegyeszékhely közgyűlése. Talán a legjelentősebb, hogy több mint 5,3 milliárd forintból, három ütemben megújul a város úthálózata.

Gazsó Rita

Fotó: Mártonfai Dénes

Fotó: Denes Martonfai

Összesen 36 napirendi pontot tárgyalt legutóbbi ülésén, csütörtökön a szekszárdi képviselőtestület. A közgyűlés egyebek mellett egyhangúlag elfogadta a város közútjainak felújítására vonatkozó javaslatot, TOP Plusz pályázati forrásból. Szekszárd önkormányzata már korábban döntött arról, hogy 1,705 milliárd forintot különít el a vármegyeszékhely belterületi útjainak, járdáinak korszerűsítésére saját forrásból, valamint a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Pluszból 3,6 milliárdos támogatást igényel a vármegyei utak konzorciumban történő felújítására, építésére.

A város a most elfogadott paraméterekkel adja be a pályázatot, a belterületi utak felújítása pedig az egyéni körzeti képviselőkkel történt egyeztetést követően három ütemben történik majd meg. Az első és második ütem a város saját forrásából jöhet létre, míg ezzel párhuzamosan a vármegyei utak konzorciumban újulhatnak meg. A tervek szerint már a nyáron megkezdődhetnek a munkák.

– Az összesen több mint 5,3 milliárd forintos forrásból Szekszárd úthálózata nagyban megújul – foglalta össze az örömteli hírt Máté Péter képviselő, a testület pénzügyi bizottságának elnöke. A döntés értelmében zömében a nagyforgalmú és kimondottan rossz állapotú buszútvonalak, egyes földes utcák burkolatát korszerűsítik. Az előterjesztésből az is látható, mely utcákat érinti majd a változás.

Megújul majd teljes hosszában többek között a Zöldkert és az Előkert utca, a Fagyöngy, a Hegyalja, a Major, a Kerámia, az Istifán Gödre utcák, az Otthon utca járdával együtt, a Mérey utca, Szent László, Fürdőház, Bocskai és a Kerkékhegy utca. Korszerűsítik egyebek mellett a Keselyűsi út négysávos részét, a Babits utcát a járdával együtt, a Bródy Sándor utcát az egykori fűtőmű körforgalomig, szintén járdával.

A közgyűlésen döntés született a szekszárdi önkormányzat irányítása alá tartozó intézmények, valamint a polgármesteri hivatalban dolgozók munkájának elismeréséről, amelyre több mint 60 millió forintot költ saját forrásból a város. A testület egyhangúlag megszavazta a munkatársak karácsony előtti jutalmazását. Eszerint a dolgozók fejenként 63 ezer forintos egyszeri pénzösszeget kapnak, amelyből 23 ezer forint béren kívüli juttatás lesz. A testület tagjai szavaztak a helyi adókról is, úgy döntöttek, hogy nem emelik, így maradnak az ezévi helyi adóterhek.

Az ülésen elfogadták Magyar Károly, a Városfejlesztési és Üzemeltetési Igazgatóság vezetőjének beszámolóját Szekszárd tömegközlekedési kiadásairól és bevételeiről az átszervezés tükrében. Máté Péter úgy foglalta össze a beszámoló lényegét, hogy a nyár végén bevezetett tömegközlekedési reform érezhetően olcsóbbá tette a szekszárdiaknak a helyijáratos buszközlekedést, amelyet egyre többen használnak a drága és környezetszennyező autók helyet, miközben a kihasználatlan járatok megszüntetésével a jövőben több száz millió forintot takaríthatnak meg a város kasszájának, amit például utak, járdák felújítására fordíthatnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában