Hajdan

2023.11.26. 07:30

Lajvéron is megjelent a kolera

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Teol.hu

Illusztráció: Shutterstock

130 ÉVE „a kolera, mely Tolnavármegye egy-két községében szintén előfordult, a belügyminiszterhez érkezett hivatalos kimutatások szerint az egész országban szünőfélben van” – tette közzé a felmérés eredményét a Tolnamegyei Közlöny 1893. november 26-i száma. Ugyanakkor, folytatódott a hír, a „Báttaszék községhez tartozó Lajvér pusztán az elmúlt héten mégis egy kolerabetegedés fordult elő.”

130 ÉVE a rend őre a fegyverét használta egy verekedés megszüntetése érdekében – írta meg Tolnamegyei Közlöny 1893. november 26-i száma. „Pucher József tolnai lakos több társával vígan hajtott hazafelé a szegzárdi vásárról s midőn Mözsön keresztül haladtak, Hanovecz Ferdinánd mözsi lakos minden nagyobb ok nélkül utjokat állotta, melyből kemény szóváltás, majd pedig verekedés támadt. Hanovecz Ferdinánd hatalmas doronggal támadott Pucherre, ki a veszélyes csapást kikerülve, azon igyekezett, hogy ellenfele kezéből kicsavarja a dorongot. A mint igy dulakodtak, egy csendőr érkezett a helyszínre, ki veszélyesnek találván a helyzetet, elsütötte szolgálati fegyverét, mely Puchernek egyik ujját teljesen leszakította, a másikat pedig, melyet csak a bőr tartott, amputálni kellett. A csendőrnek gyors fegyverhasználata folytán Buday Gyula szegzárdi csendőrhadnagy rögtön szigorú vizsgálatot tartott.”

130 ÉVE egy rajtavesztett tolvaj korabeli humorral előadott történetével szórakoztatta az olvasókat a Tolnamegyei Közlöny 1893. november 26-i száma. „Pintér Sándor pálfai lakos már megunta a trafikos dohányt öblös pipájából pöfékelni, s nagyon vágyott egy kis valódi szűzdohányra. Hogy leküzdhetlen vágyát kielégíthesse, f. hó 18-án kifeszitette Farkas István pálfai dohánytermelő fészerét, hol nagymennyiségű dohány volt elhelyezve és abból 35 frt értékű szép leveles szűzdohányt ellopott. Pintér uram azonban nem élvezhette a jó magyar dohányt; mert csakhamar kitudódott bűnössége és a tiltott módon szerzett dohányt tőle elvették, őt pedig hűvösre tették, hol most arról elmélkedhetik, melyik jobb dohány: a trafik-e, vagy pedig a szüzdohány?”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában