Születésnap

2023.11.14. 17:05

Méltó helyre került a honvédtábornok felújított szobra

Vizin Balázs

A Szerző felvétele.

Születésnapra gyűltünk össze. Kétszáztizenkét évvel ezelőtt – egyházi anyakönyv szerint – éppen november 14-én született Perczel Mór honvéd tábornok itt, a Perczel-kúriában – kezdte beszédét Bischof Tamás kedden. A Tolna Vármegyei SZC Perczel Mór Technikum és Kollégium igazgatója a Perczel-kúria udvarán tartott ünnepségen kifejtette, az 1880-90-es években a család apraja, nagyja itt gyűlt össze, hogy köszöntsék a nagyapát, a dédapát, a szabadságharc hősét.

Mi, kései utódok is összegyűltünk, hogy megajándékozzuk a tábornokot a Perczel-hagyományhoz való hűségünkkel. – A hagyomány erejét, jelentőségét mutatja, hogy Magyarország Kormánya a 73/2023. (III. 10.) rendelete alapján történelmi emlékhellyé nyilvánította Perczel Mór honvédtábornok szülőházát. Ennek megerősítése a tábornok szobra, itt, a szülőház kertjében, amely alkalmat ad a bonyhádi Perczel-hagyomány ápolására, a megemlékezésre – világított rá az intézményvezető. 

Perczel Mór szobra Filóné Ferencz Ibolya polgármester asszony javaslatára, a képviselő-testület 2023. április 26-án kelt határozat alapján került ide a szülőház kertjébe, amivel megtalálta a végső és méltó helyét. Jóllehet a döntés az említett képviselő-testületi ülésen született meg, de már jóval korábban, az egykori Keri épületének hasznosításának meghatározásakor körvonalazódott, hogy a honvédtábornok szobrát – a restaurálást követően – új helyre kell költöztetni. Így esett a választás a szülőház kertjére.

– A döntés – folytatta Bischof Tamás – egybeesik az alkotó, Szabó György szobrászművész kérésével is, aki látogatásakor megtekintette a szobor felújítását, és kijelölte a parkban az alkotás helyét. Az elődök megteremtették, mi megőrizzük, példát mutatunk utódainknak koszorúinkkal: hűséggel a hagyományhoz, hűséggel a Hazához – fűzte hozzá az igazgató, akinek beszéde előtt Illyés Gyula: Ozorai példa című versét Polyák Patrícia diák tolmácsolta. 

A program zárásaként a résztvevők megkoszorúzták a honvédtábornok szobrát, amelyet Deér Gábor újított fel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában