Szülők akadémiája

2023.11.29. 20:04

Miként lehetne az időnkkel jobban gazdálkodni?

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) elsősorban a fiatal tehetségek ismereteinek gyarapítását tűzte céljául, de az MCC szekszárdi képzési központjában működik a szülők akadémiája is. Ennek keretében: Az elfolyó idő nyomában, a hatékony időgazdálkodás technikái címmel egy előadás, egy program volt szerdán este, amikor Zsidi Zsófia pszichológus, az MCC Középiskolás Program vezető oktatója beszélt arról, miként lehetne az időnkkel jobban gazdálkodni.

Szepesi László

Fotó: Kiss Albert

Ez nagyon fontos lenne, Benjamin Franklin így mondta: ne vesztegesd az időt, hisz belőle áll az élet. Tehát lényeges, hogy jól beosszuk óráinkat, napjainkat, mert bizony elég sok az elfecsérelt, a hulladék idő. Például, amikor a híroldalakat bújjuk órákon át, vagy az internet egyéb felkapott programjait, s közben halogatjuk a fontos tennivalót. Miként tudunk hasznosabban, okosabban élni, ehhez adott tanácsokat az előadó.

Vannak változatos tippek, trükkök, amelyeket nem túl nagy erőfeszítéssel magunkévá tehetünk. Például ilyen az  Eisenhower-mátrix, ami egy egyszerű és könnyen használható módszer a feladatok priorizálására és a hatékonyabb időgazdálkodás kialakítására. A sürgős és fontos tevékenységeinket tudjuk úgy összegyűjteni és fontossági sorrendbe rakni, hogy aztán könnyebb és gyorsabban meg tudjuk valósítani azokat.  Ez egy olyan technika, amellyel két fontos szempont mentén osztjuk be a feladatainkat.

Az egyik az, hogy mennyire fontos, a másik pedig az, hogy mennyire sürgős. Érdemes azokkal a tevékenységekkel kezdeni, amik nagyon sürgősek és nagyon fontosak, és csak miután a listán ezeket kipipáltuk, érdemes azzal foglalkozni, ami fontos, de nem annyira sürgős, mert azok általában távolabb eső határidővel bíró feladatok. De nagyon hasznos az is, ha megvizsgálva magunkat, megnézzük, mire töltöttük az időt. Egy egész nap, akár fél órás bontásban megjegyezzük, hogy mit is csináltunk, és ebből is kiderül, bizony, sok volt az üresjárat.

Titkos lehetőség nincs, magunkat kell megregulázni, és okosan bánni időnkkel. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában