Védett helyre menekülnek

2023.11.06. 07:00

Poloskainvázió Tolnában, az országban itt van belőlük a legtöbb

Megjelent az országos poloskatérkép, melyet a Bábolna Bio készített el, lakossági észlelések alapján. Tolna előkelő helyet foglal el ezen, sőt a kiugróan magas kategóriába kerültünk.

Mauthner Ilona

Tolnában a legdurvább a poloskainvázió.

Forrás: MW

Hasonló helyzet az országban csak Csongrád és Békés vármegyék kisebb területein van. Összességében elmondható, hogy Tolna vármegyében a legnagyobb a poloskainvázió a térkép szerint.

Ezen az őszön is mind gyakoribbá vált a városlakók kényszerű találkozása ezekkel a rovarokkkal. A hűvösödő éjszakák miatt, a közelgő tél elől ugyanis tömegesen hagyják el eddigi felségterületüket, hogy megtalálják a számukra legmegfelelőbb áttelelőhelyet nyújtó lakókörzeteket, mondta dr. Vörös Géza szekszárdi agrárszakmérnök.

A három éve készült országos poloskatérkép viszont jól mutatja, hogy a kártevőkre főleg a déli területeken számíthatunk leginkább. 

Hazánkban számos poloskafaj őshonos, ám valójában két invazív típus okozza a városlakók által is rendre megtapasztalt kellemetlenségeket. A vándor- és az ázsiai márványospoloskáról van szó. Előbbi Kelet-Afrikában, illetve Dél-Európában őshonos, a 2000-es évek elején jelent meg nálunk. Ebben minden bizonnyal az éghajlatváltozás is szerepet játszott. Utóbbi pedig vélhetően nemzetközi kereskedelmi szállítmányokkal, „potyautasként” érkezett Európába. Hatékony természetes ellenségeik hazánkban egyelőre nem ismertek, így gyakorlatilag akadálytalanul szaporodhatnak és terjeszkedhetnek. A tavalyi aszályos nyár ugyan visszavetette aktivitásukat – nem voltak kedvükre a szárazság miatt megváltozott növényi nedvek –, de ősszel újra erős szezonjuk volt.

Ábra: megfoglak.hu

De mit tehetünk az ellen, hogy pont a mi lakásunkban találjanak téli menedéket? Nagyon fontos a mechanikai védekezés – a nyílászárókhoz tökéletesen illeszkedő szúnyoghálók –, de hatékony irtószerek is rendelkezésünkre állnak. A kártevők elleni védekezés nemcsak azért fontos, mert a jelenlétük kellemetlen, hanem például azért is, mert hatalmas károkat okoznak a mezőgazdasági területeken, a házak körüli kiskertekben – itt elsőszámú közellenség számítanak –, ugyanakkor egy jót azért el lehet mondani róluk: nem veszélyesek az emberre, nem csípnek, nem terjesztenek betegségeket, nem jelentenek közegészségügyi problémát. M. I.

Forrás: Agrárszektor.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában