Petőfitől Petőfiig

2023.11.22. 20:00

Van kultúrharc Rákay Philip szerint (galériával)

Zsúfolásig megtelt kedden, késő délután Szekszárdon a Mathias Corvinus Collegium képzési központjának nagyterme, ugyanis a vendég a régi szekszárdi városi televízió hajdani riportere, az azóta országos ismertségre szert tett producer, kommunikációs szakember, Rákay Philip volt. Őt hívta meg egy nyilvános, és mint később bebizonyosodott, érdekes, értékes beszélgetésre az MCC szekszárdi vezetője, Böröcz Máté.

Szepesi László

A Mathias Corvinus Collegium képzési központjának vendége Rákay Philip volt

Fotó: Kiss Albert

A bő egyórás eszmecsere, fogalmazhatunk úgy, Petőfitől Petőfiig tartott. Ugyanis az első kérdés a Petőfi család több mint száz éve felállított síremlékéről szólt, az utolsó pedig a készülő Petőfi-filmről.

A költő családjának síremlékét Rákay Philip és felesége, Wieber Orsolya magánadományából tavaly újították fel, idén pedig ugyancsak a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben felújítatták Arany János síremlékét is.

Mind a kettő kötődik egy gyermekkori emlékhez, kezdte a választ a producer, mert nyolcéves volt, amikor egyébként számokkal foglalkozó közgazdász édesapja a kopott, vöröses színű Petőfi összest a kezébe adta. Két évvel ezelőtt pedig, mikor gyerekeivel járt a temetőben, látta, milyen siralmas állapotban van a sír, feleségével úgy döntött, nem indítanak gyűjtést, hanem, mert évek óta jól működő cégei vannak, példát mutatva a tehetősebb embereknek, felújíttatják. Idén elkészült Aranyé, és Jókai Mór születésének bicentenáriumára, 2025-re az író síremléke is újra szép lesz.

A következő kérdés a kultúra és politika kapcsolatát firtatta, mármint, hogy a művészek gyakran politizálnak.

Az a baloldali ethosz, hogy a művészek, az értelmiségiek csak baloldaliak lehetnek, ostobaság, szólt a válasz. Attól, hogy ők hangosabbak, más eszközrendszerhez szoktak, még nincs igazuk. Mint a világon mindenütt, Magyarországon is van kultúrharc. Ez nem azt jelenti, hogy melyik színháznak ki az igazgatója, vagy melyik színész játszik vagy nem játszik valamelyik magyar filmben, hanem az a kérdés, hogy kik dolgoznak ezért az országért, a hazánkért, és kik ellene. Velük neki harca van, mondta Rákay Philip, mert szerinte lehet, hogy nekik ez az ország szülőhelyük, de nem a szülőhazájuk.

Szóba került, hogy azok az országok, amelyeknek gyarmatai voltak, gondban vannak, mert az onnan jötteknek más a vallása, nézete, kultúrája, az országot nem érzik hazájuknak. Ez a világok harca, mondta, nálunk más a helyzet, itt ezért a haza fogalmát, szeretetét a fiataloknak meg kell megtanulniuk, mégpedig a családban, s hogy ez így legyen, az a szülők feladata.

Egy újabb kérdés a gazdaságról szólt. Arról, hogy az ellenzék kezdetek óta ellenzi a kelet felé nyitás politikáját, amelyet a miniszterelnök egy évtizede meghirdetett.

Egy tanulmány szerint 2030-ra egyetlen európai ország lesz csak a világ tíz vezető gazdasága között, Németország a tizedik helyen, viszont Törökország lesz a harmadik. Ezért kell kelet felé orientálódni, mondta, Kína vagy a Türk tanács tagjai felé. Mert Türkmenisztántól Kazahsztánig elképesztő mennyiségű nyersanyagokkal rendelkeznek, s megvan az az előnyünk is, hogy ők minket testvérüknek tekintenek. Kihasználhatjuk a geopolitikai helyzetünkből adódó előnyt, mint például azt, hogy Debrecenben felépül német technológiával a legmodernebb BMW gyár, ahol már villanyautók készülnek, s mellette ott lesz a kínai akkumulátorgyár, és néhány száz méteren át kell csak vinni az autókba az akkumulátorokat. Ez itt teremt adót, bevételt, munkahelyet.

Az Európa Unió jövőjéről szólt a következő kérdés.

Mindenki azt reméli, volt a válasz, hogy a jövő évi választás után talán lesz jobboldali, konzervatív fordulat, de ő még pesszimista, mert Lengyelországban is amerikai beavatkozással, borzasztó kampánnyal leverték a jobboldalt. Nálunk 1990, az első szabad választás óta volt egy olyan nemzeti konszenzus, hogy ne külföldről mondják, hogy mi milyen kormányt válasszunk. És ezt a konszenzust a baloldal fölrúgta a tavalyi választásokon, mondta. Milliárdok jöttek, kampánypénznek, külföldről.

A beszélgetés zárásaként Böröcz Máté a készülő filmről kérdezte a producert.

Egyéb céges elfoglaltságai mellett, bár cégei jól működnek, pedig nincsenek állami szerződései, igazi szerelme a filmkészítés, mondta Rákay Philip. Már három és fél éve dolgozik a Petőfi projekten, amely a szíve csücske. A Covid miatt késve tudták csak elkezdeni a forgatásokat. Szente Vajkkal és a bátaszéki iskolatársával, Kis-Szabó Márkkal együtt írták az 1848. március 15. történéseit felelevenítő film forgatókönyvét. Az elmondása szerint minden idők legnagyobb költségvetésű magyar filmje 1848. március 14-én este 7 óra és 15-én este 7 között eltelt 24 óra történetét meséli el. A forgatást óriási stábban tavaly áprilisban kezdték el. Gigantikus vállalkozás volt, száz napon keresztül, néha egyszerre ezer emberrel dolgoztak, építettek egy díszletvárost, a 19. századi Pest Budát, a Pilvaxot is, kívül, belül.

Nagyon érdekes kalandfilm lesz, tele fikcióval, ahogyan történt, és ahogyan történhetett volna. A több mint kétórás mozifilmnek, amely a márciusi ifjakat, Petőfit, Jókait, Szendrei Júliát, Vasvári Pált hozza közelebb hozzánk, március 15-én lesz a bemutatója. Nyilván Budapesten, de, ígérte, Szekszárdon is lesz egy díszbemutató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában