Bátrak Ligája

2023.12.07. 20:00

A dombóvári Szent Orsolya Bencés Iskolaközpont csapata nyert a honvédségi versenyen

A Honvédelmi Sportszövetség (HS) által életre hívott Bátrak Ligája versenysorozat Dombóváron megrendezett fordulójának első helyezettje a dombóvári Szent Orsolya Bencés Iskolaközpont csapata lett. Oktatási intézményük a dicsőség mellett negyedmillió forinttal lett gazdagabb. A második helyezettel, a dombóvári Illyés Gyula Gimnáziummal együtt került be a jövő júniusi országos döntőbe.

Brunner Mónika

Hetedikes és nyolcadikos tanulók nyolcfős csapatokban mérték össze a tudásukat Dombóváron

Fotó: Mártonfai Dénes

Összesen nyolc általános iskolai csapatai mérkőztek meg egymással a megmérettetésen, amelyet az MMSZ Esterházy Miklós Technikum tornacsarnokában rendeztek. A versenysorozat az egész országot lefedte, Dombóvár volt az utolsó állomása. 

A verseny során a harmadik helyen a Dombóvári József Attila Általános Iskola I. számú csapata végzett. A megmérettetésen indult még a Dombóvári Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, a Galló József Általános Iskola és Magoncka Óvoda, a Kaposszekcsői Általános Iskola, a Hegyháti Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, és a Vásárosdombói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola csapata. 

A Magyar Honvédséget is népszerűsítő versenyen jelen volt dr. Simicskó István, a versenyt szervező Honvédelmi Sportszövetség elnöke, hazánk volt honvédelmi minisztere, Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője és Pintér Szilárd, Dombóvár város polgármestere. Megjelentek még többek között a dombóvári katasztrófavédelem, a rendőrség, a tűzoltóság képviselői, valamint polgármesterek, oktatási intézményvezetők is. 

A gyerekek kiválóan küzdöttek, harcoltak

Dr. Simicskó István lapunknak adott interjújában nagy sikernek értékelte a rendezvényt, mint elmondta,  a gyerekek kiválóan küzdöttek, harcoltak, remekül képviselték az iskolájukat. A verseny kiváló alkalom volt arra, hogy a csapatuk is és a közösségük is erősödjön. 

– A Honvédelmi Sportszövetség azért jött létre, hogy olyan misszióval, küldetéssel hajtsa végre a feladatát, amely elsősorban arról szól, hogy a fiataljaink számára adjunk egyfajta sajátos, katonai jellegű előképzést. Ezt szolgálja egyébként a középiskolás korosztály számára a kadétképzés is. Itt találkoztak a kadétokkal is a helyi gyerekek, hetedikesek, nyolcadikosok, úgy érzem, sikeresen zártuk ezt a mai napot is, és a haza védelme tovább erősödött – tette hozzá dr. Simicskó István. 

Potápi Árpád János is kipróbálta a lövészetet
Fotó: Mártonfai Dénes

Potápi Árpád János lapunknak adott interjújában a Bátrak ligája vetélkedősorozatot a Honvédelmi Sportszövetség talán legnépszerűbb vetélkedőjének nevezte.

– Nagyon remélem, hogy akik részt vettek a mai nap vetélkedőjén, kedvet kaptak egy kicsit a kadétiskolához, illetve kedvet kaptak a mozgáshoz, a sportoláshoz – mondta. Elmondta azt is, hogy a verseny során a tanulók olyan sportokat próbálhattak ki egyben, amelyeket eddig egyik iskolában sem. – Remélem jól érezték magukat, mert a legfontosabb, hogy mindennap mozogjunk, egészséges életmódra neveljük a gyermekeinket, illetve mi magunk is próbáljunk meg úgy élni – tette hozzá Potápi Árpád János.

Cél a nemzetünkről való ismeretek gyarapítása és a közösségi szerepvállalás erősítése

Elmondta azt is, hogy a  versenyzés adta élmény mellett a Bátrak Ligája a játszva tanulásnak is terepe. A szellemi vetélkedők honismereti tudást, az aktivitások a honvédelmi sportokban való jártasságot erősítik. A Bátrak Ligájának mindemellett célja: a közösségek építése, a fiatalok aktivitásának erősítése, a nemzetünkről való ismereteik gyarapítása és a közösségi szerepvállalás erősítése. Ahol a legfontosabb eredmény, hogy a fiatalok vetélkednek, sportolnak és a játékok során a magyarság múltjáról, jelenéről új ismereteket szereznek. A programnak fentieken túl célja olyan aktív közösségek létrehozása, amelyek segítik a Honvédelmi Sportszövetség küldetését, tevékenységét. A HS köztestület, amelynek törvényben meghatározott alapvető közfeladata a hazafias nevelés és a honvédelmi oktatás programjaiban való közreműködés. A Honvédelmi Sportszövetség küldetése, hogy Magyarország állampolgárainak a haza védelme iránti elkötelezettségét és áldozatkészségét segítse, erősítse. 

A verseny során tíz feladattal, forgószínpadszerűen küzdöttek a nyolcfős csapatok. Egy-egy feladat megoldására körülbelül húsz percet kaptak. A feladatok között volt szellemi vetélkedő, amelyben a százhetvenöt éves a Magyar Honvédség elnevezésű témakörből különböző feladatokat kellett megoldaniuk. Óriás és 3D puzzle-t is ki kellett rakniuk. RC jármű- és autós szimulátor vezetés, erőpróba, íjászat, akadálypálya gumi gyakorlófegyverrel, emellett sor- és váltóversenyben és vívási feladatokban is teljesíteniük kell. Összemérték még tudásukat az úgynevezett blazepod „reakcióidő” feladat során, amikor a csapattagnak vezényszóra indulva kellett megérinteni az egymás után véletlenszerűen felvillanó fényeket a kihelyezett podokon. Részt vettek lövészeten lézerpisztollyal és lézerpuskával, valamint villámtájékozódáson, amikor a csapattagoknak térképen jelezve kellett érinteni kijelölt pontokat. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában