Miért pusztulnak?

2023.12.26. 16:13

Applikációval lehet adatot szolgáltatni az állati tetemekről

Olyan adatbázis kiépítése a cél, amely egy helyen gyűjti a régióban előforduló, vadon élő kétéltű, hüllő-, madár- és emlősfajok pusztulásának főbb okait. Ebben a lakosság is segíthet egy app révén.

Révészné Hanol Erzsébet

Képünk illusztráció

Forrás: Shutterstock

Különböző okból elpusztult, vadon élő gerinces állatok adatainak gyűjtésére szolgál a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) TOTEM adatbázisa. A Természetlesen adatgyűjtő program legújabb moduljának segítségével pedig mind a szakmai szervezetek, mind a lakosság könnyen tud bejelentést tenni elhullott vadon élő állatok tetemeiről, amely egyes fajmegőrzési programok tevékenységéhez is fontos adattal szolgálhat.  

Orbán Zoltán, az MME szóvivője elmondta, hogy olyan adatbázis kiépítése a cél, amely egy helyen gyűjti a régióban előforduló, vadon élő kétéltű, hüllő-, madár- és emlősfajok pusztulásának főbb okait (mérgezés, áramütés, elütés, ablaknak ütközés, lelövés, stb.) és ezzel elősegíti a veszélyeztetett fajok megőrzését szolgáló védelmi intézkedéseket.

A terepi adatrögzítés és -beküldés egyszerűsítése érdekében az MME kidolgozta a Turdus nevű (ez a rigófélék tudományos családneve) mobiltelefonos appot is. Az alkalmazás azonnal rögzíti a bevitt adatokat, a megtalált állatokról fotót gyűjt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában