Visszatekintés

2023.12.06. 08:00

Éhen halt a Mözs határában holtan talált asszony

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

Illusztráció.

100 ÉVE Nagy János szekszárdi vincellér végzetével ismertette meg az olvasókat a Tolnamegyei Ujság 1923. december 8-i száma. „Nagy János ivásnak adta magát, családja állandóan rettegett tőle. Egy ideig azzal szórakozott, hogy berúgott állapotában elverte a feleségét, Tera leányát és János nevű legény fiát. E hónap 4-én éjfél után a vincellér ismét részeg állapotban került haza. Az anyja és az apja közt megindult dulakodás zajára kijött a szobából ifj. Nagy János is, aki épen abban a pillanatban kapta el atyja kezéből a fokost, amikor azzal teljes erejéből az asszony felé sújtott. Fiának erre a nem várt közbelépésére borzalmas düh fogta el a vincellért, aki felkapott az asztalról egy konyhakést és azzal támadt neki a fiának, aki védekezésül szintén előrántotta bicskáját. Nagy János a földre leszorítva, torka szakadtából ordítozta, hogy egyikük életének sem fog kegyelmezni, ha kiszabadul a fia karmai közül. Erre elöntötte a félelem a gyerek agyát is és szinte önkéntelenül keresztülvágta az apja torkát, aki rövid kínlódás után meghalt.”

100 ÉVE egy különös jogi ügyet részletezett  a Tolnamegyei Ujság 1923. december 8-i száma. „Oroszországi hadifogsága alatt az ottani szovjethatóságok előtt házasságot kötött egy Tolna megyei férfi, aki itthon már a hadba vonulása előtt megnősült. Mikor a hadifogságból hazakerült, magával hozta a muszka menyecskét is. Itthon persze nagy riadalmat okozott a második asszony megjelenése és az ipsét feljelentették a szekszárdi kir. ügyészségnél. Az eljárás során felmerült az a kérdés, hogy érvényes-e ez a házasság, mert hisz az orosz szovjethatóságok szabályai törvényeseknek nem tekinthetők, minthogy ezek a szabályok a proletárok terrorisztikus uralmának a következményei. Jogászkörökben nagy érdeklődéssel várják a per kimenetelét, amely valószínűleg az összes fórumokat végig fogja járni és az ítélet elvi jelentőségű lesz.” 

100 ÉVE éhen halt a mezőn egy asszony – írta meg a Tolnamegyei Ujság 1923. december 8-i száma. „A mözsi határban a múlt hó 28-án halva találtak egy asszonyt. A hatósági vizsgálat megállapította, hogy az illető Jankó Julia tolnai szegény kóbor asszony volt, aki – mert napok óta nem evett – végkimerülés következtében éhen halt.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában