Földmozgás

2023.12.30. 22:49

Földrengést észleltek több vármegyei településen szombat este

A boszniai Zenica város közelében 5,2 magnitúdójú földrengést mértek szombaton késő este a műszerek, amit több Tolna vármegyei településen is érezni lehetett.

Berg Sándor

Forrás: illusztráció

A legnépszerűbb közösségi oldal egyik csoportjában terjedt el a hír, hogy Szekszárdon és Pakson is földrengést lehetett érezni. A beszámolók szerint december 30-án, 21.45 óra környékén volt tapasztalható a jelenség, több helyen – legfőképpen a társasházak magasabban fekvő emeletein – bútorok és lámpák kezdtek mozogni, a karácsonyfán pedig a díszek imbolyogtak.

A HUN-REN Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium beszámolója szerint helyi idő szerint 21.43 perckor, kezdeti becslések szerint 5,2 magnitúdójú földrengés keletkezett Bosznia-Hercegovinában, Zenica várostól körülbelül 10 kilométerre (Szekszárdtól 310 kilométerre). Hozzáteszik, a földrengés mélysége nagyon sekély volt.

Nem ez volt az első földmozgás a héten a térségben, december 27-én a horvátországi Közép-Dalmáciát 3,8-as erősségű földrengés rázta meg.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában