Nyugdíjemelés

2023.12.30. 18:00

Ennyi pénzt kapnak a nyugdíjasok januárban, februárban

A jövő évi nyugdíjemelésről szóló hivatalos rendelet december 1-jén jelent meg a Magyar Közlönyben, eszerint januárban az éves nyugdíjemelés 6 százalékos lesz. Vagyis a kormány 6 százalékos éves inflációra számít.

Mauthner Ilona

Illusztráció. (Fotó: MW)

Nemcsak az öregségi nyugdíj, hanem számos más járandóság is emelkedik jövőre 6 százalékkal.

Fontos az is, hogy az emelésre csak az jogosult, aki 2023. december 31-ig nyugdíjjogosultságot szerez. Akinek 2024-ben állapítják meg a nyugdíjjogosultságát, az nem várhat emelést sem januárban, sem az év további részében.

Mivel az emelés százalékos mértékű, attól függ, mekkora összeget kap valaki, hogy eddig mennyi volt a nyugdíja. Az öregségi nyugellátás átlagos összege utolsó friss adatok szerint októberben 210 940 forint volt. Ez novembertől 3,5 százalékkal nőtt, elvileg 218 323 forintra. Tehát az átlagnyugdíj 231 422 forint körül alakulhat januártól a 6 százalékos emelést követően:

Ez azonban csak az átlag. Akinek 150 ezer forint a nyugdíja, az például csak 9 ezer forintnyi emelésre számíthat, akinek viszont eléri a 300 ezer forintot a juttatása 18 ezer forint körüli plusz összeggel számolhat.

A 13. havi nyugdíj összege megegyezik a 2024. januári nyugdíjemelést követően kapott összeggel. Pontosan akkora összegű nyugdíj, mint egy normál hónapra járó juttatás. A 13. havi nyugdíj a februári nyugdíjjal együtt érkezik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában