Világra jött a lovardai Táltos

2023.12.11. 07:00

Spanyolországban fogant, Tolnán született

Különleges történés tanúi lehettek, akik szombaton kora este ellátogattak Tolnára, a Lovardába: mintegy félezer ember szeme láttára, füle hallatára született meg egy Táltos.

Wessely Gábor

Fotó: Józsa Jácint

Egy táltos születése eleve nem mindennapi dolog. Hát még, ha kiderül róla, hogy Spanyolországban fogant, Tolnán látta meg a napvilágot, ráadásul egy (vagy inkább két) férfi a szülője. A szombati tolnai táltos pedig ilyen.

Egy spanyol zeneszerző, Andrés Alvarez komponálta a Táltos című művet, kimondottan a Tari Gergely vezette Tolnai ifjúsági Fúvószenekar számára, miután egy tavaly nyári valenciai zenei versenyen felfigyelt a tolnai fiatalokra. És annyira tetszett neki az IFZ műértelmezése (egy darabot tőle is előadtak), hogy felajánlotta: ír egy darabot direkt nekik. És ha már magyarok, hát legyen Táltos!   
A szerző is eljött a premierre
A fogantatás tehát tavaly nyáron történt, a kihordási időszak némileg elhúzódott, de ez egy táltos esetében egyáltalán nem csoda. A művet komoly kutatómunka előzte meg a spanyol komponista részéről, aki Tari Gergely segítségét is igénybe vette. A darab ősbemutatóját, nemzetközi premierjét az IFZ hagyományos adventi nagykoncertjére időzítették, ami szombaton zajlott, a Lovardában, hatalmas érdeklődés mellett. Az eseményen maga a szerző, Andrés Alvarez is megjelent, és láthatóan nagyon elégedett volt az eredménnyel: hálás köszönetet mondott az együttesnek és külön Tari Gergelynek. Nem zárkózva el a további együttműködéstől. 
A sámándob is megszólalt 
A mű egyébként egy különleges zenei világú darab. Három tételből – A kiválasztott, Révület, Rituálé – áll, számos hangszer mellett sámándob is megszólal benne. Sőt, a zenészek énekelnek is darabban, természetesen magyar szöveggel. Az értő közönség ovációval és vastapssal fogadta a művet, a zenekart és a kedves, közvetlen zeneszerzőt. Aki egyébként az IFZ jó néhány hölgytagjának szívét is megdobogtatta.

Maga a koncert egyébkánt a 35. születésnapját nemrég ünnepelt Szekszárdi Ifjúsági Fúvószenekar fellépésével kezdődött. Kolozsvári Gábor dirigálásával, aki a tolnai zenekarban zenészként működött közre, és a végén egy számot a tolnai darabban is vezényelt. A Táltos mellett más művek is szerepeltek a műsoron, a megszokott igen magas színvonalon előadva. A remek zenéket hallva pedig még a Mikulás is megjelent az este folyamán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában