Hajdan

2023.12.02. 15:59

Svájci tehenek találtak új otthonra

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

Képünk illusztráció.

Forrás: Shutterstock

50  ÉVE svájci tehenek találtak új otthonra a szakcsi termelőszövetkezet istállójában – adott hírt a beszerzésről a Tolna Megyei Népújság 1973. december elsejei száma. „Bozontos szőrzetükről látni, hogy istállót nem láttak mostanában, nagy részük izzad is. De láthatóan elég hamar akklimatizálódtak, és a legelő dús füve után megszokták az itteni kosztot. Nyolcvanöt svájci, szimentáli vemhes üsző, illetve csak nyolcvankettő, mert három már leellett. Tipikus húsmarha, bár tejre sem vall szégyent.”

50 ÉVE „Dombóváron, az új ipartelepen Kincses Andor, a Budapesti Csavaripari Vállalat vezérigazgatója elhelyezte a városban létesítendő 4. sz. üzem alapkövét” – adott hírt az eseményről a Tolna Megyei Népújság 1973. december 6-i száma. „Az alapkőletételnél Ráczki Imre, a Csavaripari Vállalat pártbizottságának titkára hangsúlyozta, hogy az újonnan épülő gyár tovább erősíti Dombóvár és Angyalföld hagyományosan jó kapcsolatait, és lehetővé válik több száz ember, elsősorban női munkaerő beállítása az ipari termelőmunkába.”

50 ÉVE bolgár múzeumokkal épített ki kapcsolatot a szekszárdi Balogh Ádám Múzeum – írta meg a Tolna Megyei Népújság 1973. december 6-i száma. „Dr. Mészáros Gyula, megyei múzeumigazgató október 24-től november 3-ig tanulmányúton járt Bulgáriában, ahol történelmi műemlékeket, európai hírű régészeti feltárásokat, népi kerámiagyűjteményeket és kulturális létesítményeket tekintett meg. Felkereste a magyar vonatkozású emlékhelyeket, köztük Sumenben Kossuth Lajos lakóházát, Várna mellett Ulászló és Hunyadi János emlékhelyét. Dr. Mészáros Gyula bolgár kollégáival megbeszélte a Bulgária egyes múzeumai és a szekszárdi múzeum közti kölcsönös kiadványcserét és publikációs lehetőségeket. Ennek első lépéseként Magdalena Stanceva szófiai kerámia-szakos muzeológus feldolgozza a szekszárd-palánki, XVI-XVII. századbeli török híd őrző erőd pipalelet-anyagát, s a dolgozatot angol nyelven a szófiai és a szekszárdi múzeum egyaránt megjelenteti.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában