Forgalom

2023.12.11. 20:00

További beruházásokat terveznek a közlekedés jobbításáért

Változott a forgalmi rend Szekszárdon, a Szent László utca és a Széchenyi, illetve Rákóczi utca kereszteződésében, és mint minden újdonságnak, ennek is voltak pártolói, de ellenzői is.

Szepesi László

Most, hogy kettő helyett három kanyarodó sáv van, legtöbb esetben az első zöldre mindenki átjut a kereszteződésen. (Fotó: Máté Péter/Facebook)

Tény, korábban reggelenként, mikor indult az élet, illetve a délután közepén a Szent László utca torkolatánál feltorlódott a sok autó. Itt fordulnak a főutcára a Bottyán hegyről, a Hermann Ottó lakótelepről, a tanítás kezdete előtt a Babits iskola felől jövők, s korábban gyakran több mint száz méteren állt a kocsisor, csak a második, harmadik lámpaváltás után lehetett tovább menni. Most, hogy kettő helyett három kanyarodó sáv van, legtöbb esetben az első zöldre mindenki átjut a kereszteződésen.

Gyors volt a váltás, éjjel mikor alig volt forgalom, átfestették az úttesten a forgalmi jelzéseket, és reggel már az új módi szerint mehettek az autók. Többen kifogásolták, hogy nem került ki külön jelzőtábla, amely jelezné a módosítást. Mi is megkérdeztük olvasóink véleményét, volt, aki szerint újra kellene gondolni ezt a változtatást, más szerint nem ártott volna terelő vonalakat is felfesteni. Az is okozott gondot, hogy éppen a változás reggelén leesett a hó, s az átmenetileg eltakarta az úttestre festett jelzéseket.

Korábban gyakran több mint száz méteren állt a kocsisor, csak a második, harmadik lámpaváltás után lehetett tovább menni. (Fotó: Máté Péter/Facebook)

Történt az első reggelen a kereszteződés környékén két kisebb baleset, de egyiknek sem volt köze a forgalmi rend változásához. Az egyik a posta előtt történt, a másikat félreérthető udvariasságból, az elsőbbség lemondása okozta.

Máté Péter, a közgyűlés Fidesz–KDNP frakcióvezetője volt az átalakítás kezdeményezője, és mint a döntésben illetékes közgyűlési bizottság tagja, részt is vett a megvalósításban.

Éjjel átfestették az úttesten a forgalmi jelzéseket, és reggel már az új módi szerint mehettek az autók. (Fotó: Máté Péter/Facebook)

A programban szerepel a város közlekedésének jobbítása érdekében további beruházás, forgalomirányító lámpa-hálózat a korszerűsítése. Ma ugyanis, hogy zöldhullám legyen, naponta kell szinkronizálni a lámpákat, s többek között az sem tükrözi napjaink technikai színvonalát, hogy a zöld, sárga, piros üvegszemek mögött hagyományos izzólámpák világítanak. Esős időben gondot okoz néha az is, hogy beáznak a kábelek. Ezért tervezik, hogy az egész forgalomirányító rendszert korszerűre cserélik. Ez 100 millió forint körüli beruházás lenne, amit pályázati forrásból valósítanának meg.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában