Folytatódik a program

2024.01.21. 11:30

Akár tízezer fát is igényelhetnek a települések

A Településfásítási Program negyedik ütemében a 10 ezer fő alatti települések zöldítéséhez újabb tízezer sorfát igényelhetnek az önkormányzatok. Tavasszal 4, az őszi ültetési időszakban pedig 6 ezer darab fa áll majd az igénylők rendelkezésére – hívta fel a figyelmet a lehetőségre Süli János országgyűlési képviselő. 

Gazsó Rita

A Településfásítási Program negyedik ütemében a 10 ezer fő alatti települések zöldítéséhez újabb tízezer sorfát igényelhetnek az önkormányzatok.

A Településfásítási Program a rendszerváltozás óta a legnagyobb belterületi fásítási kezdeményezés, amelyet az agrártárca még 2020-ban, az Országfásítási Program részeként hirdetett. Célja a vidéki települések zöldítése és környezeti állapotának javítása mellett, hogy népszerűsítse a Vidékfejlesztési Program és a Közös Agrárpolitika erdősítési támogatásait. 

A Településfásítási Program eddigi három ütemében összesen 46 ezer sorfát ültettek el csaknem 1500 településen, amelyhez a Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága kétmilliárd forint támogatást biztosított. A most meghirdetett negyedik ütem keretében év végéig 56 ezer darabra nő az elültetett fák száma, amelyhez további 550 millió forint támogatás áll rendelkezésre. 

A korábbi településfásítási programokban részt vevő minden település újra igényelhet sorfát, ugyanakkor a programban való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, amelyre január 15–30. között van lehetőség a www.orszagfasitas.hu weboldalon. A regisztrált települések február 1-től adhatják le az online igényléseket, a fákat pedig tavasszal és ősszel szállítják majd ki. Az érdeklődők ezúttal is 13 fafajból választhatnak a készlet erejéig, településenként minimum 10, maximum 30 darab sorfát. A szakszerű ültetés érdekében továbbra is minden fához támasztó karót, takarómulcsot és védőrácsot biztosítanak. A fák növelik a településen található élőhelyek változatosságát, és más élőlények otthonául is szolgálnak majd, ezért minden igénylő ajándékba kap egy madárodút is – áll a felhívásban. 

Az elültetésre szánt tízezer sorfát, valamint azok szállítását a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. biztosítja, a program lebonyolítását az Országos Erdészeti Egyesület segíti. Bővebb információt a www.orszagfasitas.hu oldalon lehet találni, ugyanitt található az online regisztrációs felület is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában