A világ és mi

2024.01.14. 08:30

Mikor kezdődik egy ember élete?

Mi a különbség a környezetvédelem és a teremtésvédelem között? Mikor kezdődik az emberi élet? A fogantatással vagy a születéssel? Szükséges-e a szexuális nevelés az iskolákban? Hogyan lehet biztosítani az emberi méltóságot a haldoklók számára? – Ilyen és ezekhez hasonlóan fontos kérdésekről esett szó a kaposvári püspöki székházban, írja a Sonline.hu.

Teol.hu

Forrás: sonline.hu

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége és a Kereszténydemokrata Néppárt aktuális közéleti kérdéseket keresztény szemmel vizsgáló, országszerte nagy népszerűségnek örvendő fórumsorozatának újabb állomása a somogyi vármegyeszékhely volt. A teremtett világ és az emberi élet tisztelete címmel a püspöki székház nagytermében zajlott az a kerekasztal-beszélgetés, amelyen Juhász Hajnalka országgyűlési képviselő, a KDNP alelnöke, Keresztes Ilona újságíró, az Együtt az Életért Egyesület alelnöke, valamint Makláry Ákos görögkatolikus pap, a KÉSZ elnöke, a KDNP képviselője vett részt. 

Antal Gergely, a KÉSZ kaposvári szervezetének elnöke mutatta be őket, a rendezvények előtti, hagyományos imát pedig Varga László megyés püspök vezette, majd megnyitotta a fórumot. Kiemelte: az az örömhír, hogy nem mi vagyunk a kezdet; készen kapjuk a valóságot, amely meghatároz bennünket, de választás elé is állít. Vagy elfogadjuk, vagy szembe megyünk vele. Két teremtő van: az Atyaisten, aki megteremti a világot és a mi fejünk, amely feltételezésbe bocsátkozik a Teremtővel szemben. 

A főpásztor nyitott szívet kívánt a népes hallgatóságnak, s nem is volt belőle hiány. A közönség soraiból felszólalók vagy a kérdéseiket előre, írásban megfogalmazók is rendkívül őszintén beszéltek – vállalva keresztény meggyőződésüket, miszerint csak Istennel mehet előrébb a világ. 

Elhangzott: az élet- és környezetvédelemnél sokkal összetettebb az egyház által (is) használt teremtésvédelem fogalma, s a különböző pápai enciklikák sokkal korábban használták már e kifejezést, mint a politika. XVI. Leó pápa beszélt először a szociális jólétről, s míg a természetvédelem a környezetvédelemre koncentrál, addig a teremtésvédelem másra. 

– Az ökológia sokféleségére már II. János Pál pápa is utalt, XVI. Benedek pedig így fogalmazott: a külső elsivatagosodás a belső elsivatagosodáshoz vezet – mondta Juhász Hajnalka.

A cikk IDE kattintva folytatódik.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában