Hajdan

2024.01.25. 08:35

Nagy sikert arattak a Bonyhádon gyártott cipők külföldön

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

A kép illusztráció.

Fotó: Shutterstock

50 ÉVE jól indult az új esztendőben a nagymányoki brikettgyár munkája – ismertette az eredményes tevékenységet a Tolna Megyei Népújság 1974. január 17-i száma. „Tegnapig 853 tonnával több brikettet állított elő az üzem a tervezettnél, és ezzel 113,2 százalékos teljesítményt ért el.  A jó starton túlmenően is kedvezőek az idei év kilátásai. A fogyasztók annyira megkedvelték a nagymányoki brikettet, hogy a Pécs-Szekszárdi TÜZÉP a tavalyinál 20 ezer tormával többet rendelt belőle. Az 1974. évi első szállítmányokból még Nagykanizsára és Szegedre is jutott.”

50 ÉVE a Bonyhádi Cipőipari Szövetkezetben megkezdték a nyári női szandálok gyártását – közölte a hírt a Tolna Megyei Népújság 1974. január 17-i száma. „Június 31-ig kétszázezer pár divatos nyári szandált készítenek, s felét Csehszlovákiába szállítják. A csehszlovák megrendelésre menő százezer pár szandált négyféle fazonban, három színösszeállításban marhabox felsőrésszel, polyuretán műanyag talppal készítik. A legmodernebb, magasított talpú, műbőr felső részű női szandálokat és pantonetteket küldik a hazai boltokba, sokféle színben. A „BONY” névvel jelzett szövetkezeti cipőknek nagy sikerük van külföldön, tavaly is mintegy százhatvanezer párat szállítottak Csehszlovákiába, s az idén a női szandálokon kívül még sok ezer pár zárt cipő megrendelésével is számolnak.

50 ÉVE ünnepélyes keretek között átadták rendeltetésének a Paksi Állami Gazdaság tízezer férőhelyes sertéstelepét –  tudósított a beruházásról a Tolna Megyei Népújság 1974. január 19-i száma. „Négy év munkája és 82 millió forint fekszik ebben a telepben, tudtuk meg Nagy Jánostól. a gazdaság igazgatójától. Így amíg országos átlagban az egy hízóférőhelyre jutó költség tízezer forint. addig náluk ez 8200. Átdolgozták az eredeti tartás technológiát is így elérték, hogy a telep beruházási költsége csökkent, a termelékenysége viszont nőni fog”.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában