A város kulturális életének meghatározó alakja

2024.01.27. 11:30

Péger József képzőművész kapta meg ebben az esztendőben a Paks Kultúrájáért díjat

A magyar kultúra napja alkalmából városi ünnepi estet tartottak Pakson, a Csengey Dénes Kulturális Központban, ahol ebben az esztendőben Péger József, Paks szellemi-kulturális életének sokszínű, meghatározó alakja kapott kitüntetést.

Gazsó Rita

Péger József fest, rajzol, verset ír, fotózik.

Fotó: TelePaks

A kitüntetett nem tudott részt venni az eseményen, így lányai, Péger Zsuzsanna és Stadler Krisztina vették át az elismerést. 

Alkotásai helytörténeti jelentőséggel is bírnak

Ahogy a kultúra napi ünnepségen a méltatásban elhangzott, Péger József Pakson született, középiskolai tanulmányait a Vak Bottyán Gimnáziumban végezte, majd földmérőnek tanult.

Dolgozott földmérőként, műszaki rajzolóként és műszaki ügyintézőként, a tapasztalatok és benyomások későbbi műalkotások inspirációjául szolgáltak számára. A képzőművészet már fiatalon az érdeklődése középpontjába került, de csupán a kedvtelés szintjén, az alapokat Zilahy György festőművész rajzszakkörében sajátította el Budapesten.

A 70-es években részt vett a paksi főutca egyes szakaszainak szanálásában, grafikus vénája arra sarkallta, hogy számtalan akvarell és tusrajz révén megörökítse a pótolhatatlan látványt, mely komoly helytörténeti értékkel bír, alkotásait jóval később a Paksi Képtár Hangár csarnokában önálló életmű-kiállítás keretében tárta a nyilvánosság elé. 

Sokszínű tevékenységet folytat 

Sokszínű tevékenységet folytatott az ezredforduló óta. Az ezredfordulót megelőző években a művészlét egyre nagyobb teret nyert az életében. Magánvállalkozóként lakásfelszerelési üzletet, majd galéria-kávéházat, végül művészellátót nyitott.

A Péger Galériában rendszeresek voltak a kulturális esték. Kiállítások, irodalmi és zenei programok váltották egymást. Nyaranként alkotótelepek munkájában vett részt, bejárta az országot. Tagja a Tolna vármegyei Bárka Művészeti Szalonnak, a Szálkai Művésztelep rendszeres vendége volt.

Szabadúszó képzőművészként festett, rajzolt, verset írt, fotózott, enteriőröket készített a TelePaks stúdiójába. Egyéni tárlattal mutatkozott be Budapesten, Szekszárdon, Kaposváron, Egerben és Balatonbogláron, sőt képei Hollandiába is eljutottak.  

Alkotásai számos közintézményben megtalálhatóak, Pakson többször nyílt kiállítása, fotók és grafikák mellett gondolatébresztő installációkkal is megjelent.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában