Állat- és növényvilág

2024.01.03. 09:03

Ritkán látott faj megjelenése keltett feltűnést

Újabb jelentős méhbangó-állományok kerültek elő, ideális szaporodóhelyek jöttek létre.

Révészné Hanol Erzsébet

A káprázatos virágú méhbangó. Fotó: Shutterstock

Új fajok megjelenésére, ismert fajok eddig nem ismert élőhelyen való felbukkanására több példa is volt tavaly – derül ki a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság összefoglalójából. Drávaszentesen például egy fokozottan védett madár, a térségben ritka batla megjelenése keltett feltűnést. A Dunai Tájegységben található Riha-tónál pedig a madárfaj költését regisztrálták. A pókbangó új lelőhelyét fedezték fel a szakemberek a Dráva mentén, míg a Mecsekben újabb jelentős méhbangó-állományok kerültek elő.

Az elmúlt időszakban végzett területkezelési, élőhelyrehabilitációs tevékenységek eredményei kézzel foghatóvá váltak. Többek között a Somogyban található Bika-rét ismét víz alá került, így ideális szaporodóhelyet biztosít a kétéltűeknek, például a vöröshasú unkának, a kecskebéka komplex fajainak és a vízi ízeltlábúaknak. Ezek az időszakos vízállások a tavaszi madárvonulásnak is fontos állomásai: cankók, szalonkák, vöcskök használják táplálkozóhelyként a mocsárrétet. A Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzetben magasodó Jakab-hegyen végzett, úgynevezett szelíd területkezelés nyomán a korábban javarészt fűfélék alkotta gyeptársulásban egyre több kétszikű faj jelent meg, és évről évre tavasszal szép virágfoltok díszítik a területet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában