Vadvirág

2023.06.17. 08:00

Sötétvölgyben is virágzik a méhbangó

Virágzik a méhbangó a Sötétvölgyben. Ez a növény itt először bukkant fel. Eszmei értéke 250 ezer forint. Tóth István Zsolt talált rá, aki nyugdíjas természetvédelmi szakemberként gyakran járja a környék erdeit, mezőit.

Wessely Gábor

Eddig, ebben a vármegyében, csak Váralja határában fordult elő a méhbangó. Egyébként, országos viszonylatban sokfelé megtalálható, kis egyedszámban: a Mecsekben, a Dunántúli-középhegységben, a Villányi-hegységben, Zalában, a Budai-hegységben és a Duna-Tisza-közén. A Tiszántúlon nincs lelőhelye. 

A méhbangó Szekszárdon. Beküldött kép. 

Az, hogy a szekszárdiak kedvelt kirándulóhelyén most látható, nem azt jelenti, hogy most került ide. 

– A mag általában két évig a földben szunnyad – mondja Tóth István Zsolt –, aztán még hosszan lappang a növény, gyökértörzsben él, és csak 10-12 év után virágzik először. Jelentettem az itt létét a Duna-Dráva Nemzeti Park területileg illetékes természetvédelmi őrének, és a kormányhivatal természetvédelmi osztályának. 

Tóth István Zsolt számos ritka növényfaj lelőhelyét ismeri. Beküldött fotó.

Tóth István Zsolt már több mint negyven éve végez növénykutatói és rovarkutatói munkát. Védi a védendőt, a még védhetőt. Nevéhez fűződik egyebek mellett a piacsenzai nőszőfű magyarországi jelenlétének első, 1997-es dokumentálása is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában