Adózás

2024.01.22. 17:30

Több pénzt vihet haza februártól, ha erre odafigyel

Egyre többeknek érhető el valamilyen adókedvezmény. Az ilyen segítség évente akár sok-sok tízezer forinttal többet hozhat a családi konyhára. A NAV szakembere azt mondja, érdemes ezért már januárban megtenni a szükséges nyilatkoztatot.

Bencze Péter

A kép illusztráció.

Akinek valamilyen kedvezmény jár a személyi jövedelemadóból, annak érdemes már januárban kitöltenie az adóelőleg-nyilatkozatot, hogy a munkáltatója, kifizetője az adóelőleg kiszámításához mielőbb, már a januári fizetésénél figyelembe vegye a kedvezményeket. A leggyorsabb megoldás az online nyilatkozat – erről is beszélt portálunknak Mózsik Szilvia, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Tolna Vármegyei Adó- és Vámigazgatóságának sajtóreferense.

Egyre többeknek jár az adókedvezmény

Adóelőleg-nyilatkozat tehető a négy vagy több gyermeket nevelő anyák, a 30 év alatti anyák kedvezményének érvényesítésére, a személyi kedvezmény, az első házasok kedvezménye, valamint a családi kedvezmény érvényesítésére. A 25 év alatti fiatalok kedvezményének érvényesítéséről nem kell külön nyilatkozni, mert a munkáltató – a mellőzésről szóló nyilatkozat hiányában – automatikusan figyelembe veszi ezt a kedvezményt a fiatal 25. életévének betöltéséig. 

Az adóelőleg-nyilatkozat benyújtása online a legegyszerűbb a NAV honlapjáról elérhető Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazással (ONYA). Ehhez KAÜ-azonosításra (például belépés az Ügyfélkapun) van szükség. 

A webes felület a kitöltést is segíti, mivel az új nyilatkozatban a NAV által ismert adatok már szerepelnek. 

Az online beküldött dokumentumot a NAV automatikusan továbbítja a megjelölt munkáltatónak, kifizetőnek. Továbbra is ki lehet tölteni a nyilatkozatot papíron, amit aláírva, két példányban személyesen kell átadni a munkáltatónak. Ehhez letölthetők az ajánlott nyilatkozatminták és a kitöltési útmutatók a NAV honlapjáról.

Már februártól járhat a segítség

Aki már a januárra vonatkozó fizetésében érvényesítené a kedvezményeket, annak az első bérszámfejtés előtt kell nyilatkoznia. Az év közben érvényesített kedvezmények automatikusan bekerülnek a NAV által készítendő adóbevallási tervezetbe. 

Újdonság, hogy a négy vagy több gyermeket nevelő anyák, a személyi kedvezmény és az első házasok kedvezménye esetében ettől az évtől lehetőség nyílik a folytatólagos nyilatkozattételre. Aki ezt jelöli a nyilatkozaton, annak nem kell minden évben új nyilatkozatot tennie, nyilatkozatát a munkáltató mindaddig figyelembe veszi, amíg a magánszemély nem tesz új nyilatkozatot vagy nem kéri a korábban tett adóelőleg-nyilatkozatának mellőzését. Az első házasok kedvezményénél a folytatólagos adóelőleg-nyilatkozatot a kifizető a jogosult házasságkötését követő hónaptól legfeljebb 24 hónapon keresztül veheti figyelembe. Továbbra is évente kell nyilatkozni a családi kedvezményről és a 30 év alatti anyák kedvezményéről. 

A beteg gyermeket nevelő családok számára is jár családi kedvezmény. 

Tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermek után a családi kedvezmény összege 66 670 forinttal emelkedik havonta. A 25 év alatti fiataloknak és a 30 év alatti anyáknak nem kell személyi jövedelemadót fizetniük az összevont adóalapba tartozó, törvényben meghatározott egyes jövedelmeik után a kedvezmény havi összegéig, ami 2024-ben 576 601 forint. Ez 86 490 forint adómegtakarítást jelenthet havonta. A személyi kedvezmény mértéke a minimálbér emelkedéséhez igazodva idén 88 900 forint, ami a gyakorlatban havi 13 335 forint adómegtakarítást jelent. 

A részletekről bővebb információ a NAV honlapján található a „Kedvezmények, adómentes juttatások” című fejezetben, illetve a NAV Infóvonalán, a 1819-es telefonszámon kérhető felvilágosítás.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában