Felelős állattartásra

2024.01.31. 07:00

Több településen okoznak gondot az önsétáltató kutyák

Több településen is gondot okoznak az utcán kóborló ebek, melyeknek általában helyi csoportokban keresik a gazdáit. Az ebtulajdonost persze – főként a falvakban – általában ismeri a közösség, és természetesen tudják róla, hogy folyamatosan figyelmen kívül hagyja az állattartás szabályait.

Farkas Eszter

A kóborló állatok Tolnában is problémát okoznak (Illusztráció: MW)

A kóborló állatok vármegyénkben is problémát okoznak, nemcsak zavarják a helyieket, de sok esetben riadalmat keltenek, és akár valós veszélyt is jelentenek. Természetesen ez nem az állatok hibája, sajnos mégis a legtöbb esetben ők húzzák a rövidebbet. Hiába az állatvédelmi törvény és a hozott új rendeletek, melyek értelmében a gazda felelősségre vonható, akár büntethető, mégis sokan folytatják ezt a fajta magatartást.

– Nagymányokon is sokan adnak jelzést kóbor kutyákról az önkormányzatnak – tájékoztatta lapunkat Bartucz Máté polgármester. – Sajnos a környékbeli gyepmesteri telepek nem vállalták a településünket, ezért egészen Székesfehérvárig kellett mennünk, hogy megoldást találjunk a problémára, ami, tegyük hozzá, egyáltalán nem olcsó. A gyepmesterek véletlenszerűen körülbelül két hetente jönnek a településünkre, illetve természetesen akkor, ha jelzést adunk, de mire ideérnek, a legtöbb esetben már hűlt helye az állatnak. Sokszor tisztában vannak vele a lakók, hogy kihez tartozik az adott eb, chip nélkül viszont tehetetlenül állunk a problémával szemben.

A polgármester elmondása szerint rendszeresen tartanak eb összeírást is. Bár kötelező lenne mindenkinek kitölteni egy hónapos időintervallumon belül, mégis sokan elbliccelik, ügyet sem vetnek rá. Mint kiderült, pár évvel korábban komolyabb problémát is okoztak ezek az állatok, ugyanis egy kóbor eb megtámadta a helyi postást.

Mégis kihez forduljunk segítségért?

A kóbor ebeket a helyi önkormányzatoknál tudjuk bejelenteni, míg az önsétáltató kutyákat, azokat, amelyeknek gazdájuk van, szabálysértés elkövetése miatt az illetékes járási hivatalnál jelenthetjük be.

– A felelős állattartást már gyerekkorban meg kell tanítani, mivel sajnos nagyon sok felnőtt sincs tisztában az alapjaival – mondta el véleményét egyik olvasónk, aki önkéntes egy állatvédő szervezetnél. – Az a baj, hogy a legtöbben nem mérik fel, hogy ha például vásárolnak egy kis vizslát, ám annak nagy a mozgásigénye később is. Így, amikor Gipsz Jakab hazaviszi ezt a szegény kutyát egy panellakásba, gyorsan kiderül, hogy sokkal jobban utána kellett volna járni az adott fajta igényeinek és adottságainak. Ezért is ajánlom mindenkinek, hogy szerezze meg a gazdijogsit.

Kiváló megoldást kínál ismeretink bővítésére a gazdijogsi, ami felnőtteknek és már junior változatban 12 éven felüli gyerekeknek egyaránt elérhető:

„Míg a Gazdijogsi elsősorban a 16 éven felüliek számára befogadható tudásanyag, addig a Gazdijogsi Junior célirányosan az ennél fiatalabb korosztályt szólítja meg. Különösen, mivel napjainkban már ők is egyre inkább vágynak a saját kisállatra és sokan éppen egy kisebb kedvenc tartásával kezdik el megtanulni azt, mi mindennel jár az állattartás. A Gazdijogsi Junior tananyag fejezeteiből megismerhetők a kutyatartáson kívül a macska, a különböző kisemlősök, a hullámos papagáj, néhány hüllő és az akváriumi halak felelős tartásának feltételei. A fejezetek végén mini tudáspróbával is ellenőrizhető, mennyire sikerült elsajátítani a legfontosabb tudnivalókat.”

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában