Vince nap

2024.01.20. 19:20

Vesszőt vágtak, kékfrankost kóstoltak

Ember legyen a talpán, aki a hétvégi időjárásból megmondja, milyen év is vár idén a szőlőtermelőkre. Vince napon ugyanis az a mondás járja, ha megcsordul Vince, tele lesz a pince.

Mauthner Ilona

Az Orbán szobornál már régi hagyomány, hogy Vince-napi vesszővágással veszi kezdetét az összejövetel (Fotó: M. D.)

Szombaton a telet idézte az időjárás, de előtte két nappal inkább a tavaszt. És bár Vince napja hétfőn lesz, a borvidék legtöbb településén a  nevéhez kapcsolódó ünnepséget szombaton tartották.

Így volt ez Szekszárdon is, az Istifán gödrei pincesoron, ahol az idén 47 éves Dicenty Dezső Kertbarát Kör tagsága megtartotta a Vince-napi borünnepet. Az Orbán szobornál már régi hagyomány, hogy Vince-napi vesszővágással veszi kezdetét az összejövetel, idén is szép számú érdeklődő körében.

Termést jósol a vessző 

A szokás szerint ilyenkor a gazdák lemetszenek egy szőlővesszőt, hogy megvágják azt. A levágott vessző azután egy edénybe, többnyire befőttesüvegbe és persze vízbe kerül. A vesszőből később kihajtó rügyek alapján pedig további következtetéseket vonhatnak le a gazdák arról, hogy milyen év várható – emlékeztetett Ferenc Vilmos, a Dicenty Dezső Kertbarát Kör elnöke a borünnepen.

Ferenc Vilmos köszöntőjében elmondta, a jövőben egyre nagyobb szerepe lesz a kiskerteknek, illetve az ott termelt növényeknek. A házikerti zöldségek ugyanis a kevesebb vegyszer miatt sokkal egészségesebbek a boltiaknál.  Szólt az elnök arról is, hogy a jövőben a szőlőt nem lehet rutinból permetezni, erre jó példa volt a mögöttünk lévő esztendő, a sok betegségek miatt. Mindig az adott évnek megfelelő elvárások szerint kell a szőlő növényvédelmét megoldani.

Végül Ferenc Vilmos azt is megemlítette, hogy idén ünneplik Dicenty Dezső születésének 145. évét, ebből az alkalomból,  április 12-én, szakmai konferenciát rendeznek Szekszárdon.

Megáldották a vincevesszőt

A rendezvény vendége volt dr. Kozma Pál is, a pécsi szőlészeti-borászati kutatóintézet nyugdíjas munkatársa, korábbi igazgatója, aki az elmúlt szezont értékelte. A szőlővesszőt dr. Kaszó Gyula református lelkipásztor és Molnár Erik káplán áldotta meg.

A Vince-napi borünnep, mely egyben a kékfrankos ünnepe is, a kertbarátok kékfrankos újborainak kóstolójával folytatódott, a rendezvényt pincejárás zárta. A résztvevők felkereshették a Tokai, a Madács és a Toronyi Pincét. Dr. Kozma Pál azt mondta, a szekszárdi kékfrankos minősége, zamata egyedi és különleges a hazai és a világpiacon.

Vince-napi hiedelmek, szokások

 Ha Vince napján (január 22.) olvadt a hó, illetve szép, napos volt az időjárás, akkor jó bortermést reméltek, rossz idő esetén viszont gyenge szüretet jósoltak. A szőlőtermesztő településeken sok helyen volt szokásban az úgynevezett „vincézés”, amelynek során a szőlőskert szélét szentelt borral vagy szenteltvízzel öntözték meg. Ezen a napon a gazdának sok bort kellett innia, hogy bő legyen a termés. A nap szokásai közé tartozott még, hogy a levágott vincevesszőt a szobában vízbe állították, és hajtásaiból jósoltak az új termésre vonatkozóan. A jelképes cselekedet szokása Dél-Európából ered.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában