Jegyzet

2024.02.06. 10:17

A két igaz ember egyike guillotine alatt végezte, a másik kereszten

A világ vezetői időnként nagy bajban vannak. Teszem azt, van két háború a Föld két pontján, s az egyiknél – bizonyos érdekeknek engedve – szankciókat vetnek ki a támadó félre, amelyik saját földrajzi határain túl hadakozik, a másiknál meg – ugyanilyen szituációban – nincs szankció, hanem hallgatólagos beleegyezés van.

Wessely Gábor

Illusztráció: Shutterstock

A világ vezetői gyarló emberek. És sok esetben nem is igazán rátermettek. A nyolcvanas években, amikor a Szovjetunió élén gyors egymásutánban váltogatták egymást az elaggott főtitkárok, az a vicc járta, hogy „Honnan kerülnek ki a kapitalista országok vezetői? A tőkésosztályból. Honnan kerülnek ki a Szovjetunió vezetői? Az intenzív osztályról.”

Most az USA elnökjelöltjeinél hasonló a helyzet. A novemberi választáson kiderül, hogy a 82 éves Joe Biden vagy a 78 éves Donald Trump kerül a szuperhatalom élére. 

Az a baj, hogy a becsületes, jóravaló emberek nem vezetőképesek a mai világban. Mert képtelenek túllendülni olyan dolgokon, amelyek nem egyeztethetők össze a lelkiismeretükkel. Márpedig a mát az „olyan dolgok” jellemzik. Pénznyerő manőverek, mutyik világszerte. 

Végigtekintve a történelmi személyiségek viselt dolgain, kirostálva azokat, akik ilyen-olyan okok miatt besározódtak, végül csak ketten maradnának: Jézus, a szeretet hirdetője, és Robespierre, a megvesztegethetetlen. Az egyik guillotine alatt végezte, a másik kereszten. Tekintheti ezt követendő példának egy mai fiatal?

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában