Disznóvágás Tevelen

2024.02.13. 11:30

Az államtitkár is beállt kolbászt tölteni

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár is beállt kolbászt tölteni a teveli székelyek hagyományos disznóvágásán.

Rónai Gábor

Fotó: Makovics Kornél

Örömmel vesz részt minden olyan hagyományőrző tevékenységben, amely közösséget fog össze, és közösséget épít, hangsúlyozta az államtitkár Tevelen. – A közös disznóvágás is egy ilyen lehetőség. Igazából már falun is kezd kihalni ez a hagyomány, az ilyen események segítenek fenntartani és egy kicsit megismertetni a fiatalokkal, hogy miként is zajlik egy disznóvágás – mondta Potápi Árpád János, aki hozzátette, mivel közeleg a húsvét, s vele a böjt időszaka, az egyik utolsó eseménye volt a teveli, amelyen húst fogyasztott. Potápi Árpád János Bonyhád polgármesterével, Filóné Ferencz Ibolyával érkezett, s nem is tétlenkedtek, örömmel segítettek be a kolbászok töltésébe.

Székely és sváb ételek kerültek az asztalra

Egy százhuszonhat kilós sertést dolgoztak fel a Teveli Székely Kör immáron hatodik alkalommal megtartott disznóvágásán. Az eseményre a helyi német kör képviselőit is meghívták, így nemcsak székely, hanem sváb ételek is kerültek az asztalra. Erős Pál, a székely kör elnöke elmondta, a disznót Majosról, Fábián István sertéstartótól vásárolták, ahogy a korábbi években is. Egy-két kivételtől eltekintve a németséggel közösen vágták le és dolgozták fel a sertést, s ez így marad a jövőben is.

A hagyományos német étel, a Saures mellett székely ízek kerültek a asztalra. Reggelire sült vért, sült májat és rántott húst készítettek. Utóbbi kapcsán Erős Pál kiemelte, nem a hagyományos bécsi szeletre kell gondolni, ez egy tarja, amely a saját zsírjában sül meg, azaz rántódik meg. Nem maradt ki a kínálatból a lángos és a hájas, ízes sütemény sem, estére pedig orjaleves, töltött káposzta – vagy ahogy Tevelen mondják: galuska – sült kolbász és sült hurka is került az asztalra.

Példaértékű ez a kezdeményezés

Fazekas Attila polgármester is részt vett az eseményen, ahogy Pál József plébános is ott volt. A faluvezető úgy fogalmazott, példaértékű ez az évek óta zajló kezdeményezés, s sok ilyet szeretnének még megtartani. Pál József azt mondta, ha ideje engedi, mindig örömmel tesz eleget az ilyen meghívásoknak, nagyon szereti az ilyesfajta finomságokat, amelynek hagyományát még Szedresből, a családi házból hozta.

Erős Pál hozzátette, a Teveli Székely Kör idei kulturális programjait a disznóvágás vezette fel, de szeretnék megtartani idén is a lekvárfőző napjukat, szervezés alatt van az eddig nagy sikerrel zajlott nótaestjük, és a nagyobb ünnepek, mint a húsvét vagy a karácsony köré is szerveznek programokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában