Hajdan

2024.02.26. 21:00

Baltával felhasította élettársa fejét az idős nő, ezután rágyújtotta a szobát

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

Illusztráció: Shutterstock

60 ÉVE „torlódásokkal állt be a jég Bölcskénél, Paksnál, a Siótorok környékén és Sárospartnál” – adott időjárási helyzetképet a Tolna Megyei Népújság 1964. február 21-i száma. „A jeges szakaszokon jégtörő hajók működnek, amelyek 20-30 méter széles csatornát vágnak a jégbe. Ahol a jég vastagsága miatt nem boldogulnak, ott a honvédség alakulatai robbantással készítik a csatornát. A bölcskei torlódásnál ez a csatorna elkészült, jelenleg Paksnál folyik ilyen munka. Itt mintegy 50 méter széles csatorna keletkezik. Ehhez fog majd csatlakozni a jégtörők által készített csatorna. A jégtörő hajók jelenleg Gemenc magasságában vannak.” 

60 ÉVE „ünnepélyes keretek közi avatták kollégiummá a szekszárdi Bezerédj István Közgazdasági Technikum mellett működő diákotthont” – számolt be az eseményről a Tolna Megyei Népújság 1964. február 18-i száma. „Az avató beszédet Nánási László, az Elnöki Tanács tagja, a SZÖVOSZ Felügyelő Bizottságának elnöke tartotta. Délután zajlott le a technikum negyedikes diákjainak szalagavatója. Ekkor dr. Bársony Róbert igazgató köszöntötte az érettségire készülő negyedikeseket.”

60 ÉVE „jelentősen megnövekedett a gépkocsi-nyereménybetétkönyve száma Tolna megyében” – állapította meg a Tolna Megyei Népújság 1964. február 19-i száma. „A 11. sorsoláson 4232 könyv vett részt. A szerencse most sem kerülte el megyénket, négy szerencsés nyertes jutott olcsón gépkocsihoz. Három Wartburg és egy Renault került Alsótengelicre, Szakcsra, Paksra, és Dombóvárra. Ezzel együtt huszonegyre emelkedett a Tolna megyei gépkocsinyertesek száma.” 

40 ÉVE zárszámadását tartott a paksi halászok szövetkezete – tudósított a rendezvényről a Tolna Megyei Népújság 1984. február 21-i száma. „A 33 hazai halászati szövetkezet közül csak kettő, a paksi és az esztergomi zárta nyereséggel az 1983. évet.” Mint az a zárszámadáson elhangzott, „a halászati ágazat összes haltermelése 1982-ben 322 812 kiló volt, 1983-ban pedig 377 309 kiló. A biritói tavon, a gyűrűsi tavakon értek el szép eredményeket, ám a nagy-dunai fogások nem mindig voltak rekordszámba vehetők. A lényeges célkitűzést azonban elérték : a paksi és környékbeli lakosságot ellátták élő hallal, az év minden szakában volt jó választék” 

40 ÉVE sérült vadhattyút szállított a Gemenci Állami Erdő- és Vadgazdaság területéről Kamarás György megyei fővadász a bonyhádi állatkórházba – jelent meg a hír a Tolna Megyei Népújság 1984. február 21-i számában. A pórul járt madár szárnyába, valószínűleg élelemszerzés közben a fenekező készség horga akadt bele. A horgot altatás mellett operálták ki a kilenc és fél kilogramm súlyú madár szárnyából. A tollát vesztett hattyú most gondos orvosi ápolás mellett Bonyhádon várja a tavaszt, amikor majd gyógyultan indulhat útnak Svédországba, esetleg Dániáiba, de az sem elképzelhetetlen, hogy a Margitszigeten láthatjuk viszont a rendkívül szelíd, hófehér tollú madarat.” 

40 ÉVE parádés játékkal nyert a nemzetközi Dunántúli Napló Kupa nyitányán a Szekszárdi Dózsa – számolt be a sporteseményről a Tolna Megyei Népújság 1984. február 19-i száma. A megyeszékhely csapata otthonában fogadta a Spartak Subotica gárdáját. Jóllehet a szakértők szerint a Jugoszláviából érkezett, szabadkai csapat erősebb játékerőt képviselt, ez nem ijesztette meg a szekszárdi fiúkat, akik 4:1 arányban lelépték a vendégeket. 

30 ÉVE „illusztris vendégeket fogadott a szekszárdi Dienes Valéria 4. Számú Általános Iskola” – közölte a Tolnai Népújság 1994. február 21-i száma. „Ekkor tett látogatást az intézményben Németországból Klaus M. Reiff, a német nagykövetség kultúrattaséja, Horné Daniela, az Igazságügyminisztérium munkatársa, dr. Winfried Heide, a külügyminisztérium főtanácsosa. Azzal a céllal érkeztek Németországból Magyarországra, hogy a két ország között 1977-ben létrejött kulturális szerződést megújítsák. Mint azt dr. Winfried Heidétől megtudtuk, a mostani magyarországi látogatással a cél az, hogy ne csak a budapesti kollégákkal találkozzanak, hanem szeretnék megismerni a vidék tudományos-, kulturális életét, képzési formáit is.”

30 ÉVE füst gomolygott ki egy idős házaspár bogyiszlói otthonának ablakából – kezdődött a bűncselekményt leíró történet a Tolnai Népújság 1994. február 19-i számában. „Miután a tűzoltók eloltották a több helyen is lángba kapott szobát, az ágyat, csak akkor sejlett fel: itt tragédia történt. Az ágyban ugyanis egy férfi feküdt a lángot vett paplan alatt, széthasított fejjel. Ä Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság forró nyomos csoportja előtt szép lassan kezdett világossá válni a kormos-füstös történet. Özvegy S. F.-né, 71 éves asszony és élettársa, a 73 éves S. B. között mindennaposak voltak a családi viták, veszekedések, melyekben az ital is fontos szerepet játszott. Február 17-én, csütörtökön sem történt másként. Csak a végeredmény lett más: este hat óra körül az idős asszony egy kisbaltával többször fejbe vágta élettársát, aki előtte bántalmazta őt. Ezt követően a 71 éves asszony megkísérelte felgyújtani a szobát, és az ágyon fekvő élettársát a paplannal együtt.”

30 ÉVE mecénás estélyt rendezett a Szekszárdi Bartina Néptáncegyüttes – közölt helyszíni tudósítást a Babits Mihály Művelődési Ház márványtermében  tartott, látványos eseményről a Tolnai Népújság 1994. február 21-i száma. „A nyitótánc után néptánc következett: a gyerekek és a felnőttek mutatták be a legújabb produkciókat. Az együttes latin-amerikai táncokból egyveleget is bemutatott, majd pedig úgy éjfél magasságában egy musical-részlet, a már jól ismert kalap-tánc következett.”

A Bartina estélyen jó hangulat kerekedett, a vendégek is táncra perdültek
Fotó: Ótós Réka

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában