Riasztórendszer

2024.02.05. 11:06

Figyelem ez próba, figyelem ez próba!

Február ötödikén, a hónap első hétfőjén a MoLaRi és LTRR rendszer szirénái törik meg a csendet Tolna vármegyében.

Teol.hu

Illusztráció: Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Február ötödikén ellenőrzik a veszélyes üzemek másfél kilométeres körzetébe telepített MoLaRi, azaz Monitoring és Lakossági Riasztó Rendszer, valamint a paksi atomerőmű harminc kilométeres körzetébe telepített LTRR, azaz Lakossági Tájékoztató és Riasztó Rendszer szirénáit – tájékoztatta portálunkat Köves Péter, a Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. 

A riasztórendszerek hangszórói alkalmasak arra, hogy veszély esetén a környezetükben élő lakosságot tájékoztassák a követendő magatartási szabályokról.  Délelőtt 11 órakor a MoLaRi rendszer, délután 13 órakor pedig az LTRR szirénák „morgató”, azaz csökkentett üzemű próbái törik majd meg a csendet. 

A „Figyelem ez próba, figyelem ez próba” felhívás után egy 6 másodpercig tartó mélyről induló fel, majd lefutó hangjelzést hallhatunk. „A próbának vége, a próbának vége” felhívással zárul a fent említett rendszerek tesztelése. A lakosságnak a próbákkal kapcsolatban semmiféle teendője nincs.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában