Tündéri

2024.02.02. 13:42

Hódot filmeztek le a Paksi Atomerőmű övcsatornájánál

Hódot filmeztek le a Paksi Atomerőmű övcsatornájánál, a felvételt az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. tette közzé.

Teol.hu

„A természetes vizes élőhelyek kialakításának egyik legmeghatározóbb szereplője és kivitelezője az eurázsiai hód (Castor fiber). Talán a Duna magas vízállásának vagy egy új terület utáni kutatásnak köszönhetően került a hód a Paksi Atomerőmű övcsatornájába, ahol sikerült nappal lefilmezni” – írta közösségi oldalán pénteken az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. 

Illusztráció: Getty Images

Az eurázsiai vagy európai vagy közönséges hód (Castor fiber) Eurázsia legnagyobb, jellegzetes rágcsálófaja.

Sikeres volt a visszatelepítési program hazánkban

Magyarország hódállománya a 19. század közepére a vadászat miatt kipusztult, 1854-ben Ács mellett, a Concó-patakban észlelték utoljára.[A faj Magyarországra való visszatérése a 20. század végén, 1991 körül kezdődött, az első példányok spontán módon érkeztek a Szigetközbe Ausztria irányából. Magyarországon 1996 és 2008 között zajlott visszatelepítési program, mely főként a Duna-Dráva területeit, a Hanság területét és a Tisza több szakaszát illetve a tapolcafői kiskerteket érintette. A hódok ma Magyarország minden folyóján és számos térségben az alkalmas vízfolyások döntő többségén is jelen vannak. A jelenlegi állomány kialakulásában a magyarországi visszatelepítések mellett az Ausztria és Horvátország irányából történő spontán terjedés is kiemelten fontos szerepet játszott. 

A visszatelepítés sikerét jelzi, hogy 2019 végére hazai állománya becslések szerint közel 8500 példányra nőtt – olvasható a Wikipedián.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában